23 september 2022

Ploegen met Trekpaarden

BERLICUM – Komende zondag 25 september wordt er weer met trekpaarden ‘ambachtelijk’ geploegd op de roggeakker aan de Westakkers in Berlicum. Meerdere spannen zullen dan aan het werk zijn.

De activiteit wordt georganiseerd door de Stichting Landschapsbeheer Aa-dal (SLA) in samenwerking met de vereniging ’t Brabants Span.

De SLA pacht het perceel van de provincie. Eerder dit jaar is de rogge in samenwerking met de Stofvreters uit Vinkel gemaaid met een zelfbinder en enkele weken later gedorst met een dorskast. De akker moet nu weer winterklaar gemaakt worden en het ploegen is daarvoor de eerste stap. Er wordt ondiep geploegd om het bodemleven verder te stimuleren.
Het nieuwe gewas wordt weer ingezaaid en de vrijwilligers zullen ook weer akkerkruiden mee inzaaien. Zo is ook in de winter de akker begroeid en spoelen er minder meststoffen uit naar het grondwater. Geïnteresseerd? Wandel of fiets zondag na 10.30 uur over de Westakkers (Zomerdijk) en je kunt dit spektakel niet missen. De SLA beheert rond de Westakkers meerdere percelen die in eigendom zijn van de gemeente. Daaronder een voedselbos, een hoogstamfruitboomgaard, een hooiland en de ‘uilendriehoek’.
De SLA kan daarvoor altijd extra vrijwilligers gebruiken. Vindt u het leuk om in de natuur af en toe uw handen uit de mouwen te steken? Meldt u dan aan als vrijwilliger via secretaris@landschapsbeheer-aadal.nl.

Foto's:


0