19 september 2022

Samaritaan, de film

HEESWIJK-DINTHER – Er zijn films die je bijblijven. Eén van die films is Samaritaan van Iris van Rooij. De film is te zien op 22 september om 20.00 uur Abdij van Berne.

Na de voorbespreking die Iris leidde, het zien van de film en het nagesprek met de zaal, dacht dominee Dirk-Jan Bierenbroodspot: dit zou niet alleen in filmhuizen te zien moeten zijn. Dit is een levensbeschouwelijk verhaal. De Vredesweek is het moment om hiermee aan de slag te gaan. En dat gaat nu gebeuren!

Daniel Masirek is overleden. Op een bankje. Op zijn bankje ‘op Orthen’. Een Poolse man. Zonder werkvergunning, zonder verblijfsvergunning. Hij viel tussen wal en schip en nu is hij dood. Waarom werd hij niet geholpen? Welke regels, wetten en protocollen zaten hem in de weg? Dit verhaal heeft Iris van Rooij tot diep in haar ziel geraakt en zij wist dat ze hier iets mee moest doen. Zij is in het onderzoek naar deze man gedoken om precies te weten wat er is misgegaan, zodat ze zijn verhaal kan vertellen. Zijn verhaal is de rode draad van de film Samaritaan. De film is een samenwerking tussen (semi) professionals en spelers van het sociaal theater en is in mei 2021 in première gegaan.

Op 22 september om 20:00 uur wordt de film Samaritaan vertoond op de Abdij van Berne (Abdijstraat 49 in Heeswijk-Dinther). Iris van Rooij is uitgenodigd door de Abdij van Berne, de protestantse gemeenten en de katholieke parochies uit de regio. Zij zal de film inleiden en vertellen over de manier waarop zij de film gemaakt heeft. Na het zien van de film is er een nagesprek met haar en kunnen er vragen gesteld worden vanuit de zaal.
De toegang is gratis. Neem ook vooral vrienden, buren en kennissen mee. Het programma is bestemd voor alle mensen ‘van goede wil’.

Foto's:


0