01 oktober 2022

Gestelse Nancy op dreef als Bossche madam

SINT-MICHIELSGESTEL – Als kind al maakte ze al ‘voorstellingen’ voor iedereen die wilde kijken en droomde ze stiekem over een beroep met het podium als vaste werkplek. Hoewel het allemaal anders liep veroverde Nancy Gerrits uit Sint-Michielsgestel uiteindelijk toch een vaste plek op het toneel.

Door Wendy van Lijssel

Niet alleen is Nancy een goedgebekte buutreder. Ook is ze al tien jaar vast onderdeel van de Bossche Komeedie die met ‘Bier, botox en bonje’ binnenkort theater De speeldoos in Vught en Perron-3 in Rosmalen op stelten zetten.
“Ik stond als kind al graag op de voorgrond. Samen met een vriendin maakte ik voorstellingen die we uitvoerden voor iedereen. Ik keek op televisie naar voorstellingen van cabaretiers en lette op hun mimiek en hoe zij zich op het podium bewogen. Ik was graag naar de toneelschool gegaan. Het waren echter andere tijden. Ik ben daarom na de middelbare school gaan werken”, blikt Nancy Gerrits terug.
Een ‘had ik maar’g-evoel ontbreekt, want uiteindelijk wist ze het podium toch te bereiken. “Op enige moment besloot ik de stoute schoenen aan te trekken en deed ik mee aan de Torenproat. Een plaatselijk bekende en drukbezochte buutredersevenement.” Haar eerste deelname was leuk, maar toen ze een jaar later in de huid kroop van een Bossche madam ging het pas helemaal los. “Daar kon ik écht alles in kwijt. Het was écht een succes en dat typetje is nog steeds mijn kindje”, lacht ze.

Dat het ‘Bossche’ haar als een tweede huid past had eigenlijk geen verrassing hoeven zijn. “Ik ben in de stad geboren. Mijn moeder is een Bossche. Uit de Graafsewijk. De eerste vier jaar van mijn leven heb ik aan de Graafseweg gewoond. Pal naast het kruidenierswinkeltje van mijn opa en oma. Ons pap is een Gestelnaar. Nadat we vervolgens naar Sint-Michielsgestel verhuisden, ging ik bijna elk weekend logeren bij mijn opa en oma. Die namen me overal mee naartoe”, vertelt Nancy. Ze heeft dus Bosch DNA en zet moeiteloos een ‘Bossche kwék’ op.

Dat doet ze dan ook met veel plezier al tien jaar bij De Bossche Komeedie. Die zet vanaf eind september met veel plezier het zoals altijd door regisseur Ruud van de Laar zelf geschreven blijspel ‘Bier, botox en bonje’ op de planken. Om te beginnen vanaf donderdag 29 september in theater De Speeldoos en aansluitend bij Perron-3 in Rosmalen.

Het verhaal speelt zich af in het Bossche buurtcafé De Vuurtoren waar uitbaatster Steffie er alles aan doet om de weinige stamgasten die ze heeft te vermaken. Toch slaat uiteindelijk de vlam in de pan bij de families Burg en Nabbe. “Er gebeurt echt van alles. De toog, spaarkas, bonje en Bossche humor vloeien naadloos in elkaar over. Hilarisch en herkenbaar”, aldus Nancy.
Ze heeft er net als haar collega-spelers weer veel zin in. “Er is niets leukers dan mensen laten lachen. Dat is precies wat we altijd doen”, om te verklappen. “Ik speel een échte Bossche uit de Graafsewijk.” Het hoeft geen betoog dat die rol haar op het lijf geschreven is. Voor informatie, speeldata en kaartjes zie www.bosschekomeedie.nl

Foto's:


0