02 november 2022

Achterstand energietoeslag goeddeels ingelopen

SINT-MICHIELSGESTEL – De verwerking van de aanvragen van de energietoeslag is grotendeels ingelopen. Dat zegt wethouder Peter Raaijmakers. Tot voor kort lag er nog een behoorlijke stapel aanvragen die verwerkt moest worden.

Toen Den Haag in het voorjaar besloot dat mensen met een laag inkomen 800 euro energietoeslag konden aanvragen, kende Gestel dat bedrag snel aan 282 huishoudens toe. Dat waren de inwoners die al gebruik maakten van minimaregelingen of een uitkering hadden. Anderen die er recht op hadden konden de toeslag aanvragen.
Half augustus hadden 443 inwoners dat gedaan. Toen moest MijnGemeenteDichtbij nog 269 aanvragen afwerken. Er werd een nieuwe tijdelijke kracht aangetrokken die zich met het inlopen van de achterstand zou bezighouden, maar die viel na korte tijd weer weg. Anderhalve maand later lagen er daardoor nog altijd 234 aanvragen op de plank die niet waren afgewerkt. Dat kwam ook omdat er nog behoorlijk wat nieuwe mensen meldden. “We hebben nog behoorlijk wat bekendheid aan de regeling gegeven”, aldus Raaijmakers. Aanvragen kan overigens nog tot 31 december.
Volgens wethouder Peter Raaijmakers is de achterstand de laatste weken snel ingelopen omdat medewerkers die zich normaal met andere zaken binnen werk en inkomen bezighouden hun collega’s ondersteunden. Vorige week woensdag was volgens de wethouder 90 procent afgehandeld.
Voor een deel zijn de openstaande aanvragen de wat moeilijker gevallen: mensen die wat over de formele grens van 120 procent van het minimum zitten, maar toch in de problemen komen. “We willen in die gevallen maatwerk leveren en dat kost tijd”, stelt Raaijmakers.
Het bedrag van 800 euro werd overigens later in het jaar met 500 euro verhoogd. Dat bedrag wordt deze maand uitbetaald. Ook volgend jaar is er een energietoeslag. Raaijmakers bekijkt nog hoe de gemeente daarmee omgaat.

Foto's:


0