16 november 2022

Het WK in Qatar: “Ga jij nog kijken?”

Onder voetbaliefhebbers is het een veelgehoorde vraag: “Ga jij nog kijken?” Vaak hoeft er niet eens bij vermeld te worden dat het om het WK in Qatar gaat. Het antwoord is meestal ‘misschien’, maar de tv gaat sowieso aan. De NOS gaat de wedstrijden wel ‘gewoon’ uitzenden, dat is het lastige. Maar anders zijn er nog tal van andere tv-tips op de donkere weken voor Kerstmis.

Persconferenties en talkshows kamerbreed op je scherm

Je 43 inch TV toont alles op haarscherpe wijze: Johan Derksen die geïrriteerd raakt als hij weerwoord krijgt tijdens De Oranjewinter, en zijn betoog steevast begint met ‘Jawèèèl, maaarrr…’ Of Louis van Gaal onder wiens hersenpan een soort vulkaanuitbarsting aanstaande is als er een kritische vraag op zijn opstelling dan wel tactiek op hem wordt afgevuurd. Met andere woorden: ook voor wie de wedstrijden besluit níet te kijken, is er genoeg vermaak.

Wel kijken, niet kijken, wel kijken…

En dan zijn er natuurlijk de wedstrijden zelf. Over de belangstelling voor Oranje zijn geen zinnige uitspraken te doen. Zoals gezegd zijn de meningen verdeeld en zullen de kijkcijfers in ieder geval tegenvallen als het om bijvoorbeeld Wales-Iran gaat, ook omdat je op een vrijdagmorgen om 11:00 wel wat anders te doen hebt. Waar tijdens zomerse toernooien elke speelminuut massaal opgeslurpt wordt, heerst nu terughoudendheid, alsmede de gedachte dat slechte kijkcijfers weliswaar niet de slachtoffers weer tot leven brengen, maar wel kunnen bijdragen aan belangrijke conclusies voor de FIFA en niet te vergeten Qatar zelf.

Tv terwijl je werkt

Een goed werkende tv is bijna onmisbaar nu we massaal thuiswerken: op de achtergrond wordt zogenaamde slow tvaangezet ter – lichte – afleiding. Denk aan de dromerige taferelen met de eeuwig rijdende treinen in Rail Away, of het gemoedelijke gekakel in Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven. Intussen wordt er op de bank druk doorgetikt aan die ene belangrijke presentatie.

Boerderij Van Dorst en Top 2000

Er is zo veel meer te zien, laat dat maar aan de programmamakers over. Wat is er lekkerder dan na een lange werkdag de tv aan te slingeren om je al zappend te laten verrassen? De een vergaapt zich aan Bekende Nederlanders die zich in een pak laten hijsen om een liedje te zingen, de ander vermaakt zich met de ongedwongen toon die bij Boerderij Van Dorstgehanteerd wordt. We stellen dankzij de terugkijk-optie ons eigen programma samen. En straks in december begint die andere gezellige decembertraditie weer: de Top 2000!

Foto's:


U