09 december 2022

MevM gaat verder met groene daken

SINT-MICHIELSGESTEL – Eigenlijk begon het als een initiatief van een paar buurtbewoners, die ondersteuning vroegen van Met elkaar voor Mekaar. Maar er kwamen zoveel positieve reacties, dat het Gestelse burgerinitiatief het project ‘Groene daken’ over de hele gemeente uit wil rollen. Al is de opzet wel iets anders dan bij eerdere projecten.

Door Wim Poels

Het groene dak op de garage van Erik Oomen ligt er nu iets meer dan een maand. Op dit moment geniet hij vooral elke morgen van het uitzicht door het raam, maar hij hoopt dat straks ook zal blijken dat andere milieudoelen gehaald worden. Dat het dak bijvoorbeeld insecten gaat trekken. En dat zijn tuin er in tijden van droogte wat beter bijligt, omdat het dak water vasthoudt en het overschot afwatert in de tuin. En zijn garage zou beter geïsoleerd moeten zijn, zodat de temperatuur er constanter is.
Oomen zette het initiatief voor zijn groene dak op met negen andere buurtbewoners van Theereheide in Sint-Michielsgestel. Onlangs kreeg het project enige publiciteit. Prompt meldden zich dik vijftien mensen die ook geïnteresseerd waren in een groen dak bij hen thuis. Reden voor Met elkaar voor Mekaar (MevM) om een informatiebijeenkomst voor hen te beleggen, die gisteren (07 december) gehouden is.
Bij de uitvoering van hun project benaderden de inwoners van Theereheide MevM, het burgerinitiatief dat zich in de gemeente al voor meer duurzame initiatieven hard maakt. Belangrijkste reden: voor het vergroenen van een dak zijn subsidies te krijgen. Die worden vaak niet aan particulieren verstrekt, maar alleen aan stichtingen en andere organisaties. Met hulp van MevM lukte het bij twee van de drie aangeschreven organisaties subsidie te krijgen. Het gemeentelijk wijkbeheer en het buurtnatuur- en buurtwaterfonds hapten toe. Het RABO Dichtbij Fonds deed vooralsnog niet mee. Al hoopt Oomen dat dat in de toekomst verandert. “Het is bedoeld voor initiatieven die de binding in de buurt verhogen. Dat is een mooi neveneffect geweest van dit project: er zijn meer contacten in de buurt.”

Eerder concentreerde MevM zich op spouwmuurisolatie en het plaatsen van zonnecollectoren. Op dit moment kunnen inwoners nog via de organisatie hun regenwater laten afkoppelen. Bij die projecten had MevM een echte voortrekkersrol. Het selecteerde bijvoorbeeld de meest geschikte bedrijven, die de klussen kregen. Het voordeel lag in de gezamenlijkheid. In dit geval is de rol van het burgerinitiatief wat anders: die was en blijft ook in de toekomst ondersteunend.
Het is de bedoeling dat belangstellenden groepjes vormen en dan zelf offertes aanvragen. MevM wil daar met kennis en voorbeeldbrieven bij helpen, maar het blijft aan de inwoners om zelf de selectie te maken. “Misschien komen er wel bedrijven uit die het nog beter doen of goedkoper doen dan degene die de klus bij ons geklaard heeft”, zegt Oomen.

Technisch gezien is het mogelijk alle soorten daken te vergroenen en zelfs de combinatie met zonnepanelen is mogelijk. Maar het meest voor de hand ligt om platte daken, zoals die van schuurtjes en garages aan te pakken. Dat is dan ook waar het project zich op richt. Elke vergroening begint met een inspectie, want niet elke constructie is in staat om een sedumdak te dragen. Het wordt al gauw een 8 tot 10 centimeter dikke laag en kan bij nat weer tot wel 85 kilo per vierkante meter wegen. De ervaring leert dat de oorspronkelijke dakbedekking na vergroening een stuk langer meegaat. Maar het kan bijvoorbeeld ook zijn dat die nu al aan vervanging toe is.
Het werk zelf kan snel voltooid worden, het eerste project was in zes dagen klaar. Maar de aanloop zal veel langer duren, drie tot zes maanden. Er zijn immers organisaties die maar een paar keer per jaar bij elkaar komen om subsidies al dan niet toe te wijzen.
Meer info is te vinden op metelkaarvoormekaar.nl. Heb je belangstelling? Stuur een mailtje naar Erik Oomen (erikenmarijn@cs.com) of René van der Burgt (rene.burgt@kpnmail.nl).

Erik Oomen op zijn groene dak

Foto's:


0