28 januari 2023

Eerste Dungense stamtafel van start bij Stichting Met je hart Sint-Michielsgestel

 

DEN DUNGEN – Onder de vlag van de landelijke organisatie trapte afgelopen week Stichting Met je hart Sint-Michielsgestel af. In gemoedelijke sfeer en in het bijzijn van de nieuwe ambassadeur burgemeester Han Looijen genoot een eerste stamtafel van een heerlijke lunch en gezellige ‘buurt’.

Door Wendy van Lijssel

Doel van de nieuwe lokale afdeling is om kwetsbare ouderen met een klein sociaal netwerk met elkaar in contact te brengen middels etentjes waardoor er uiteindelijk vriendschappen ontstaan en mensen ook daarbuiten gaan afspreken om samen dingen te ondernemen.

Tien jaar geleden werd Stichting met je hart opgericht. Doelstelling was om met regelmatige etentjes ouderen met elkaar in contact te brengen en zodoende nieuwe vriendschappen te laten ontstaan. Het werkte dusdanig goed dat dankzij de onbaatzuchtige inzet van vrijwilligers het concept zich over het land verspreidde. “Je wordt niet minder eenzaam door uit eten te gaan. Als je dat echter altijd onderneemt met dezelfde mensen, leren zij elkaar gaandeweg beter kennen. De ervaring leert dat er zodoende vriendschappen ontstaan en er ook tussentijds afspraken worden gemaakt voor het maken van een wandelingetje of om samen koffie te drinken. En dat is precies wat ook Stichting met je Hart Sint-Michielsgestel wil”, aldus Jan Minkels uit Maaskantje.

Minkels nam het initiatief voor het opzetten van de nieuwe lokale afdeling Met je hart Sint-Michielsgestel. Er werd een kernteam gevormd met zes vrijwilligers die de afgelopen tijd doende waren om een en ander op poten te zetten. “We zijn nu in Den Dungen afgetrapt met een eerste stamtafel. Het is de bedoeling dat vanuit die stam de takken naar elkaar toe gaan groeien”, omschrijft Jan cryptisch het gezelschap dat afgelopen week kennis met elkaar maakte om gezellig te gaan tafelen. Onder hen ook burgemeester Han Looijen, die gestrikt is als ambassadeur. Die hoefde daar toen hij gevraagd werd, geen nachtje over te slapen omdat hij het een fantastisch initiatief vindt.
De gevulde Dungense stamtafel was er voor het eerst, maar niet voor het laatst. “We gaan dit elke vier tot zes weken doen met hetzelfde groepje. Aan gasten wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd. Kunnen zij dat niet betalen dan is het kosteloos. Door allerlei acties zoals een loterij, collectebussen, worstenbroodjesactie, een standplaats op de kerstmarkt en meer zijn we doende geweest met geld inzamelen. We zijn ook in gesprek gegaan met een lokale horecaondernemer. Die heeft deelgenomen aan de landelijke actie die eind 2022 gehouden werd. Daarbij werd gasten gevraagd om € 1,- per persoon extra te betalen bovenop hun rekening. Al met al hebben we gezorgd voor een bodem in onze pot”, vertelt Jan.

Dat zorgde er weer voor dat afgelopen week in Den Dungen afgetrapt kon worden met één stamtafel. “De bedoeling is om in elke kern van de gemeente Sint-Michielsgestel stamtafels te gaan realiseren. Niet één per kern, maar zoveel als nodig is. Daar zit geen maximum op”, aldus Jan om resoluut toe te voegen: “Hoe meer ouderen we kunnen bereiken, hoe beter het is.”
Momenteel loopt er een actie bij ChocKing in Gestel waarbij er tot Valentijnsdag van elk verkocht chocoladehart € 0,50 naar de Stichting met je hart Sint-Michielsgestel gaat. Iedereen die iets kan bijdragen aan voornoemde, hetzij met een financiële gift, als eigenaar van een horecagelegenheid, als vrijwilliger van betekenis wil zijn of behoort tot de doelgroep of iemand kent die daartoe behoort mag zich melden bij jan.minkels@metjehart.nl of 06-20541578

Foto's:


0