31 januari 2023

Lezing over uilen

SINT-MICHIELSGESTEL – O Bij Natuurgroep Gestel is op woensdag 8 februari een lezing over uilen. Die wordt verzorgd door Marco Renes

Al eeuwenlang zijn mensen gefascineerd door het leven van uilen, hun vaak nachtelijke en verborgen levenswijze maakt dit bijzondere en mysterieuze vogels.
Als je een uil ziet, vallen zijn grote ogen, die voorin zijn hoofd zitten, het meest op. Met die ogen ziet hij heel goed, zelfs in het pikkedonker. Daarom gaat hij ook vooral ‘s nachts op jacht. Maar waar leeft de uil, wat eet hij, hoe klinkt zijn roep, wie zijn zijn vrienden en wat zijn bedreigingen, is hij echt zo wijs als soms beweerd wordt?

Marco Renes is als Veldwerker werkzaam voor het Brabants Landschap en als zodanig betrokken bij de bescherming van uilen in Noord-Brabant. Brabants Landschap coördineert de uilenbescherming in Brabant, met name de Kerkuil en de Steenuil. Samen met de Brabantse uilenwerkgroepen zetten zij zich in om deze kenmerkende soorten van het Brabantse buitengebied te behouden en te beschermen. Ook in Sint-Michielsgestel zet men zich in om uilen te beschermen. Al jaren worden erop plaatsen die voor uilen aantrekkelijk zijn nestkasten geplaatst en worden erven aantrekkelijker gemaakt

Tijd om deze soorten wat meer onder de aandacht te brengen. Naast de leefwijze, herkenning van uilen zal Marco Renes samen met de lokale uilenbeschermers in zijn lezing uitleg geven hoe dit allemaal in zijn werk gaat en wat u kunt doen voor de uilen. De lezing vindt plaats in gemeenschapshuis Meander, Meanderplein 1, 5271GC Sint-Michielsgestel, aanvang 20:00 uur. Aanmelden is niet nodig en ook niet leden zijn van harte welkom, zij betalen een bijdrage van € 2,- p.p. Voor meer informatie: Michel van de Langenberg, tel 0622432941 of michel.langenberg@home

Foto's:


0