Afbeelding

D66: sociaal en liberaal

Gemeente

SINT-MICHIELSGESTEL - Zoals iedere gemeente neemt ook Sint-Michielsgestel vluchtelingen op. Wij huisvesten tientallen Oekraïners, maar als de spreidingswet voor asielopvang wordt aangenomen, heeft onze gemeente de verplichting om een evenredig aandeel in de opvang te realiseren. D66 stelt zich hierbij constructief op en hoopt zij zich hier veilig zullen voelen. Beter is natuurlijk als de oorzaak van het vluchten zou verdwijnen.

D66 is sociaal én liberaal. Dat betekent onder andere dat wij het bestrijden van armoede en het voorkomen van grote verschillen tussen arm en rijk belangrijk vinden. Zo heeft D66 het college van Sint-Michielsgestel voorgesteld om overbelaste ouders te ondersteunen door in zee te gaan met ‘Buurtgezinnen’, een organisatie die steungezinnen uit de buurt koppelt. Deze organisatie is inmiddels in meer dan 100 gemeenten actief en heeft vorig jaar al meer dan 1000 gezinnen aan elkaar gekoppeld.


Het zijn moeilijke tijden en wij ervaren het allemaal: hogere leef- en energiekosten, stikstof, wonen, personeelstekorten, klimaat, oorlog en... ook nog verkiezingen. Ik vind D66 een heldere en verstandige partij die een gezonde en leefbare toekomst koestert, moeilijke beslissingen niet uit de weg gaat en zich hierbij baseert op wetenschappelijke uitgangspunten, finale rechtelijke uitspraken en een sociale houding. Dit laatste houdt o.a. in dat wij bij een proces van verandering betrokkenen niet in de steek laten. Dat geldt vooral ook voor onze boeren. Als oud docent van de HAS in Den Bosch kom ik nog steeds veel op boerenbedrijven en hoop ik dat de transitie goed zal verlopen. Voor minister van financiën Sigrid Kaag betekent dit het verstrekken van financiële ondersteuning. Het stikstof- en klimaatbeleid betekent lokaal dat wij een taaknorm hebben en hierin neemt D66 haar verantwoordelijkheid. Je rug rechten maakt ons landelijk niet altijd populair, maar om een moeilijk dossier met verbinding in de samenleving tot een goed einde te brengen is dat soms nodig. Verantwoordelijkheid dragen in een bestuur betekent bescherming van minderhedenrechten en scheiding van machten. Voor populisme, zoals bijvoorbeeld in het proces van Brexit, is bij D66 geen plaats! Als liberale partij is D66 in basis voor marktwerking en flexibilisering van de arbeidsmarkt. Marktwerking moet evenwel niet tot excessen leiden zoals dat nu bijvoorbeeld in de zorg het geval is. Een goede regulering van onze basisbehoeften blijft belangrijk.
Ik hoop dat u op 15 maart gaat stemmen!

Vragen of opmerkingen? Stuur een mail naar fractie@d66sintmichielsgestel.nl
Cees Koopmans, fractieleider D66 in de gemeente Sint-Michielsgestel.

Lees ook