Ilja Arts (foto Marcel Willems)
Ilja Arts (foto Marcel Willems) Marcel Willems

Nieuwe Bint-directeur Ilja Arts: ‘Het gaat erom wat je ten diepste drijft’

Nieuws

SINT-MICHIELSGESTEL – Een mens leeft maar een keer en Ilja Arts wilde een overstap maken. De Osse was locatiedirecteur  in het vmbo en neemt nu geleidelijk het stokje van Rita van der Wouw als directeur van Bint voor welzijn en ondersteuning over. “Nieuwe kennis kun je je eigen maken. Uiteindelijk gaat het erom wat je ten diepste drijft.”

Door Wim Poels

Voor Arts is welzijn een nieuw werkterrein. Ze begon haar werkzame carrière als watermanager bij Artsen zonder Grenzen, om na een jaar over te stappen naar Rijkswaterstaat. Daarna werkte ze 21 jaar lang in het onderwijs, werd docent aardrijkskunde en later locatiedirecteur bij Het Hooghuis in Oss.

Dat ze geen welzijnsachtergrond heeft, is bij haar sollicitatie natuurlijk uitgebreid aan de orde gekomen. “Ik heb natuurlijk wel ervaring met het aansturen van een team. Uiteindelijk gaat het om je drijfveren.” En als het daarover gaat, ziet ze wel degelijk een overeenkomst tussen al die functies. “Altijd is het zo dat ik weet waarvoor ik het doe, dat ik op mijn manier bij probeer te dragen aan een betere wereld. Dat kan prima door veertig jaar hetzelfde werk te doen en daar dan heel goed in te worden. Maar je leeft maar een keer en ik vind het leuk om verschillende werkvelden te verkennen. Door mijn achtergrond breng ik weer ervaringen mee die een ander niet heeft.”

Zo zijn er best parallellen te trekken met het onderwijs. “Bij het afscheid van Rita was er een symposium over positieve gezondheid: het feit dat gezondheid veel meer is dan alleen het fysieke aspect. Het blijkt dat mensen die goed in hun vel zitten – ook al hebben ze een kwaaltje - zich beter voelen dan mensen die bijvoorbeeld eenzaam zijn en hun sociale leven minder goed op de rails hebben. Die gaan minder goed voor zichzelf zorgen en daardoor ontstaat een spiraal naar beneden. Gezond leven en zingeving zijn van groot belang. In de klas zie je dat een minder goede leerling het wel redt als die uit een warm gezin komt. Maar als je thuis geen veilige basis hebt, wordt het lastig. Pas als je goed in je vel zit, kom je tot leren.”

Op het vmbo zette Arts zich in voor inclusiviteit. Zo zorgde ze ervoor dat leerlingen van Kentalis, met een taalachterstand dus, niet langer op een speciale school werden geplaatst, maar in reguliere klassen kwamen. En daar hun verhaal konden doen, zodat ook andere leerlingen er kennis van namen. Op die manier probeerde ze bij te dragen aan maatschappelijke integratie. “Ik zou het zelf heel [IA4] erg vinden als mijn kinderen er niet bij zouden horen.”

En dat is wat ze in de welzijnssector terugvindt: er een bijdrage aan leveren dat mensen goed in hun vel zitten. Door eenzame jongeren en ouderen, mantelzorgers, mensen die het financieel lastig hebben een steuntje in de rug te geven zodat ze volwaardig aan de maatschappij mee kunnen doen.

“Natuurlijk had ik bij mijn vorige werkgever door kunnen gaan. Maar op een gegeven moment is de basis wel bekend en ik was benieuwd hoe het op andere plekken in elkaar zit. Welzijn is een van die sectoren waar ik belangstelling voor heb. Wat me in deze vacature aansprak was dat het een kleine stichting is met een hands on-mentaliteit. In een relatief kleine gemeente is er één organisatie die, in samenwerking met anderen, het hele welzijnswerk voor zijn rekening neemt.”

Die gemeente is haar, in ieder geval in fysieke zin, niet helemaal vreemd. “Met school gingen we op kamp bij Zonnewende hier. Maar de mensen die ik nu leer kennen, zijn allemaal nieuw.”

Arts verwacht dat de inwoners niet te veel merken van de wisseling aan de top. “Bint kreeg onlangs het kwaliteitskeurmerk van een goede welzijnsorganisatie en uit onderzoek blijkt dat de inwoners heel tevreden zijn. Er is dus geen reden om het allemaal anders te gaan doen. Bovendien is het daar nog te vroeg voor. Ik zit nog volop in de kennismakingstijd. Natuurlijk zijn er uitdagingen. Het thema positieve gezondheid was al lang in de welzijnswereld bekend, maar dat we het gaan koppelen aan de zorgwereld is nieuw. Rita heeft een mooie start gemaakt en dat gaan we de komende jaren verder uitwerken.”

Lees ook