Afbeelding

21-jarige kampioen Rody Baijens: ‘Petanque is echt een tactisch spel’

Nieuws

SINT-MICHIELSGESTEL - Landskampioen worden, dat is niet voor iedereen weggelegd. Jeu-de-boulesclub ’t Dupke uit Sint-Michelsgestel is het gelukt. Het eerste team werd kampioen van Nederland door als eerste te eindigen in de Topdivisie van de Nederlandse Petanque Competitie. Daarnaast werden Noëlle Viguurs en Maaike Hooijmaijers Nederlands kampioen doublette dames.

Kom er bij de leden van ’t Dupke niet mee aan dat jeu-de-boulen een campingsport is. “Dat is echt niet zo”, zegt Rody Baijens. Hij is 21 jaar en speler van het eerste team van ’t Dupke. “De sport is populair en steeds meer jongeren doen het.” Baijens doet vanaf zijn twaalfde aan jeu-de-boules en is helemaal verslaafd aan het spel. “De vriend van mijn moeder speelde petanque. Het zag er interessant uit en wilde het ook wel eens proberen. Ik was meteen verliefd en wilde er alles van weten. Nu nog steeds.”
De in Boxtel wonende Baijens heeft de sport goed onder de knie gekregen. Niet alleen behoort hij met ’t Dupke tot de top van Nederland, ook speelt hij in het Nederlandse beloftenteam. “Eenmaal in de drie maanden komen we bij elkaar en trainen we samen. En we gooien ook toernooien. Binnenkort is er weer een. Dat is allemaal erg mooi om te doen. Het is echt een tactisch spel. Het is veel meer dan alleen maar simpel ballen bij het buutje gooien. Per tegenstander kijk je hoe je gaat gooien. Ik ben het beste in pointeren. Het plaatsen van de bal bij het buutje.”

Even terug naar het Nederlands kampioenschap. Vorig jaar werd ’t Dupke ook al kampioen, alleen werd toen de competitie nog afgebroken wegens corona. Dit jaar een volledige competitie, met veertien speelrondes. Concurrentie was er van Petangeske uit Bergen op Zoom en Petanque Union Kennemerland uit Haarlem. Alle drie de ploegen maakten bij de laatste speelronde nog kans op de titel, hoewel ’t Dupke in het voordeel was. Baijens: “We wisten wel dat het dit seizoen zwaar zou worden. Andere teams en bij een aantal teams nieuwe aanwas. We hebben er echt voor moeten vechten. Tot de laatste ronde was het spannend. Als we zouden verliezen kon een van de andere twee ploegen kampioen worden.”
’t Dupke speelde thuis tegen Amicale Boule d’Argent uit Rijswijk. Drie doubletten, gevolgd door twee tripletten en afsluitend nog drie doubletten. Acht punten konden er verdiend worden en ’t Dupke won met 6-2. Het kampioenschap was binnen en er kon gefeest worden. Met het binnenhalen van de titel heeft ’t Dupke zich ook geplaatst voor de European Cup, later dit jaar. Van 9 tot en met 12 november worden in het Franse Saint-Yrieix-sur-Charente voor de 25e keer de Europese clubkampioenschappen gehouden. Vorig jaar pakte ’t Dupke de bronzen medaille. “De beste clubs uit Europa komen daar samen. Elk land vaardigt een team uit. Daar zie je petanque op hoog niveau. En dan zie je ook dat het echt niet alleen voor de oudere garde is, zoals mensen hier misschien wel denken. Er doen veel jongeren mee en de gemiddelde leeftijd daalt echt.”

En daarna maken Baijens en zijn teamgenoten zich weer op voor prolongatie van hun Nederlandse titel. “Daar gaan we voor. Het systeem wordt iets aangepast. Er komen nu ook wedstrijden tête-à-tête bij.” 

Lees ook