Afbeelding

Ton voor natte verbindingszones

Nieuws

SINT-MICHIELSGESTEL – De gemeente Sint-Michielsgestel trekt 128.000 euro uit voor een natte ecologische verbindingszones (EVZ) langs de Leijgraaf en de Molenheide/Schijndelse loop. Het is de bedoeling dat het een robuuste strook wordt, breder dan het minimale.

De lopen zijn in het beheer van het waterschap. Dat is verantwoordelijk voor de eerste 25 meter vanaf het water, zowel financieel als qua onderhoud. Maar als de strook breder wordt, komen gemeenten in beeld. Volgens wethouder Sam Goossens wordt de strook op sommige plekken vijftig tot zestig meter breed. En dat betekent dus dat de gemeente financieel aan de lat staat. Wel is afgesproken dat Aa en Maas het volledige onderhoud doet.
De bedoeling is vooral aan oever een rijkere flora te laten ontstaan, zodat ook dieren hun weg naar het water weten te vinden. Op die manier moet er een corridor ontstaan naar bijvoorbeeld de Kooldert, Heeswijkse Bossen, Bedaf en andere delen van de Maashorst.
In het benedenstroomse deel van de Leijgraaf (tussen Dreef en Gouverneursweg) wordt ook de kade langs de beek verbeterd. Omdat het waterschap hier aan de noordzijde aan de slag gaat met het de EVZ wordt de aanpak van de kade meteen meegenomen. In de praktijk betekent dit dat de kade wordt opgeschoven (van de watergang af) en tussen de Leijgraaf en de nieuwe kade de EVZ wordt gerealiseerd.

D e Schijndelse- en Molenheide Loop vormen een schakel in de verbinding tussen het Wijboschbroek, De Geelders en het Dommeldal. Om het mogelijk te maken dat de amfibieën in het Wijboschbroek naar het beekdal van de Aa of de Geelders kunnen migreren, moeten de verbindingszones langs beide lopen worden aangepast op de aanwezige soorten. Dit betekent onder meer dat er diverse poelen moeten worden aangelegd. Ook andere amfibieën zullen hiervan profiteren.
Het werk moet in de loop van dit jaar worden uitgevoerd. Het gaat alleen om veranderingen van de oevers, de lopen zelf blijven onveranderd.

Lees ook