Afbeelding

Han Looijen stopt als Gestels’ burgemeester

Nieuws

SINT-MICHIELSGESTEL - Han Looijen stopt per 1 oktober als burgemeester van Sint-Michielsgestel. In zijn ogen heeft de gemeente een ander type burgemeester nodig. “En het belang van Sint-Michielsgestel gaat voor”, aldus Looijen.

De mededeling kwam compleet onverwacht aan het eind van een lange gemeenteraadsvergadering. V

Iets later verscheen er een persbericht:

Onlangs nam de burgemeester van Sint-Michielsgestel het besluit om zijn termijn van 6 jaar niet vol te maken. Hij voelt zich niet meer de juiste man op de juiste plaats. “Toen burgemeester Pommer 4 jaar geleden met pensioen ging, heb ik vol overtuiging gesolliciteerd. De profielschets, waarin staat wat voor type burgemeester gevraagd werd, sloot naadloos aan bij wie ik ben. Maar in de afgelopen jaren hebben zich ontwikkelingen voorgedaan die ervoor zorgen dat die vraag verandert. Ik heb daaruit de conclusie getrokken dat Sint-Michielsgestel komende jaren een ander type burgemeester nodig heeft dan ik ben. ‘Het ambt is groter dan de burgemeester’, zeggen ze wel eens. Zo voel ik het ook. Het belang van de gemeente Sint-Michielsgestel moet voorop staan. Altijd. Daarom treed ik terug.” 

Vertrek met pijn in het hart 

Looijen vertrekt met pijn in het hart, zoals hij zelf zegt. “Sint-Michielsgestel is een prachtige gemeente, met mooie dorpen en geweldige natuur. Het is bovendien een gemeente waar inwoners, bedrijven en de vele verengingen de handen ineenslaan om er samen iets van te maken. Mijn gezin en ik wonen dan ook met veel plezier in Sint-Michielsgestel en blijven dat graag doen. We hebben warme herinneringen aan de manier waarop we hier ontvangen zijn en hebben mogen ervaren dat het leven goed is in het Brabantse land. Het was en is mij oprecht een eer en een genoegen om vier jaar burgemeester van deze prachtige gemeente te zijn.” 

Videoboodschap voor raad, college en inwoners 

Burgemeester Looijen maakte zijn besluit bekend tijdens de raadsvergadering van 25 mei. In een videoboodschap, die te zien is via de website en sociale media kanalen van de gemeente en de burgemeester, bedankt hij de raad, het college en de inwoners van de gemeente voor de samenwerking in de afgelopen jaren. 

Sinds 5 juli 2019 was Looijen burgemeester van Sint-Michielsgestel. Hij was in zijn bestuursperiode ook twee jaar voorzitter van MijnGemeenteDichtbij, de ambtelijke fusieorganisatie van Boxtel en Sint-Michielsgestel. “Ik heb met eigen ogen gezien hoe hard onze ambtenaren werken voor onze inwoners, bedrijven en instellingen. Ik ben daar enorm trots op en kijk ernaar uit om nog een paar maanden met hen en met het college te mogen samenwerken.” 

Begrip voor besluit 

Het college heeft begrip voor het besluit van burgemeester Looijen en bedankt hem voor zijn inzet in de afgelopen jaren. “We wensen Han en zijn gezin alle goeds voor de toekomst”.

Lees ook