Gravers tijdens een eerdere editie
Gravers tijdens een eerdere editie

Ontdek mee de wortels van ‘de Besselaar’

Nieuws

GEMONDE - In het weekeinde van 10 en 11 juni gaat heemkundevereniging Den Hogert samen met het gemeenschapsarcheologie project CARE op onderzoek naar de geschiedenis van de Besselaar.

En heemkundekring nodigt u uit om hieraan mee te doen. In 2019 en 2022 groeven inwoners en heemkundigen samen proefputjes op verschillende plaatsen in en om het dorp. Een van de uitkomsten was dat we aan de oostkant van het dorp aardewerk vonden uit de tijd dat het leembosgebied de Bodem van Elde door de hertog van Brabant werd uitgegeven aan de ingezetenen van het gebied. Onze vondsten wijzen erop dat die uitgifte gepaard is gegaan met een grootschalige ontginning en inrichting van het gebied.

In een van de putten, echter, in de Besselaar, kwamen we ook ouder materiaal tegen, van voor deze uitgifte. Dit wijst erop dat het buurtschap op dat moment al bestond, mogelijk als een eigendom van de illustere heren van Rode. Dat zou verklaren waarom Besselaar altijd onder Sint-Oedenrode is blijven vallen. Maar, een scherf maakt nog geen ridderlijk leengoed. Vandaar dat we dit verder willen uitzoeken.

Op 10 & 11 juni gaan we daarom opnieuw op onderzoek. Hiervoor zijn we te gast bij de families De Vroom en Verhagen. Onder begeleiding van een archeoloog zullen we een reeks kleine proefputjes graven en een veldverkenning met metaaldetectors. De eenvoud van de methodiek maakt het mogelijk dat iedereen mee kan doen, jong en oud. Altijd al een archeoloog willen zijn? En benieuwd naar wat er in de Besselaarse bodem te ontdekken valt? Kun je graven, wassen, fotograferen of ons aanmoedigen? En heb je zin om mee te gaan op ontdekkingsreis? Meld je dan aan op secretaris@heemkundegemonde.nl.

Lees ook