José van Breugel
José van Breugel

‘Het geeft een gevoel van vrijheid’

Nieuws

DEN DUNGEN – Om voor eens en altijd van een al jarenlang aanhoudende lage rugpijn af te komen, besloot José van Breugel uit Den Dungen, jaren geleden sokken en schoenen aan de kant te gooien. Warm of koud weer, asfalt, zand of kiezelstenen. Het maakt niets uit. José gaat blootvoets door het leven. 

Door Wendy van Lijssel

Om te beginnen was dat niet zo gemakkelijk, maar inmiddels weet ze niet beter en wat ze hoopte te bereiken, gebeurde. En dat niet alleen. “Mijn hele leven is beter geworden”, vertelt ze.

José van Breugel is een tevreden mens. Dat was jaren geleden wel even anders. Haar moeder stierf in 2009 en haar vader in 2017 aan een hartstilstand. Ze verloor dus beide ouders uit het niets. Het veranderde de manier waarop ze tot dat moment in het leven stond. “Ik realiseerde me dat het leven kort is en besloot om te gaan doen wat ik écht wilde en een ‘grote opruiming’ te houden”, blikt ze terug. 

Ze begon vooraan. Door het verlies van beide ouders aan een plotse hartstilstand was José bang dat haar hetzelfde zou overkomen. “Een paar kleine onderzoeken wezen uit dat ik kerngezond was maar wel wat te zwaar. Het was nodig om af te vallen. Vervolgens zocht ik tot op de bodem uit hoe ik koolhydraatarm kon eten en heb toen mijn hele eetpatroon omgegooid. Dat was niet gemakkelijk maar ik heb doorgezet en ben uiteindelijk 16 kilo afgevallen”, meld ze opgewekt.

 Al doende met haar koolhydraatarme eetpatroon, bedacht ze gelijk in één moeite ook de lage rugpijn waar ze al jaren last van had aan te pakken. “Ik had al van alles geprobeerd. Verschillende soorten schoenen, zooltjes en andere hulpmiddelen. Niets hielp. Dit keer wilde ik er kost wat kost vanaf. In een online zoektocht naar wat ik ertegen kon doen vond ik ergens; ‘Doe je schoenen uit’. Ik las dat mensen van oudsher blootvoets door het leven gingen. Zonder schoenen sta je recht en met platte voeten op de grond zoals het van oorsprong bedoeld is. Aan de hand van de anatomie van het lichaam werd uitgelegd dat het de juiste houding is. Een zonder rugklachten”, aldus José. 

Hoewel sceptisch, besloot ze het te proberen. “Ik ben voorzichtig begonnen met kleine stukjes wandelen op blote voeten. Het viel echt niet mee, want ik voelde natuurlijk elk steentje. Ik kreeg soms blaren en sneetjes in mijn voeten. Ik zette echter toch door. Ik bleef op blote voeten lopen en maakte elke keer meer meters. Uiteindelijk ben ik zelfs op blote voeten gaan hardlopen”, lacht ze. 

José is eerlijk. Ze liep niet van de ene op de andere dag doorlopend zonder sokken en schoenen. Dat was een proces dat circa een half jaar duurde. Inmiddels weet ze echter al jaren niet beter. “Ik leef al vijf jaar op blote voeten. Naar de winkel, het café, bowlen of een festival. Het maakt niets uit. Ik denk er niet eens meer over na. Ik loop altijd op blote voeten. In de winter draag ik wel beenwarmers. Daardoor blijven mijn enkels en zodoende ook mijn voeten warm”, legt ze uit. 

Door het verlies van haar ouders liet ze zich scholen tot rouw- en wandelcoach en helpt ze vrouwen die worstelen met het verlies van een ouder. Uiteraard op blote voeten. Op blote voeten lopen kan ze iedereen aanraden want: “Het heeft mij geholpen. Ik ben al heel lang van mijn lage rugpijn af. Alle drukpunten zitten in je voeten. Het zelfhelend vermogen van je lichaam is groot”, om te besluiten: “Mijn hele leven is beter geworden. Bewuster, meer ontspannen en gelukkiger. Geen schoenen dragen geeft een gevoel van vrijheid.”

Lees ook