Centrummanager Jaap Postma
Centrummanager Jaap Postma

Vernieuwde verrassende jaarmarkt: Beregoedfestival voor alle leeftijden

Nieuws

BERLICUM – Een nieuwe naam, een nieuwe opzet met een flinke uitbreiding aan de Hoogstraat. Het centrummanagement in Berlicum geeft de aloude braderie een stevige boost. Op kermiszondag 17 september staat het centrum van het dorp in het teken van het Beregoed Festival, een evenement voor alle leeftijden met muziek en straattheater voor alle inwoners van Berlicum en Middelrode.

Door Wim Poels

Voorheen werd er in Berlicum op kermiszondag een braderie gehouden. De organisatie verliep de laatste jaren op zijn zachtst gezegd rommelig. Er was weinig animo en geen entertainment. Dat moet een stuk beter kunnen, vonden Ronald Geurts van de Stichting Berlicum Centrum en centrummanager Jaap Postma. Zij namen de organisatie op zich samen met een werkgroepje van ondernemers aan het Mercuriusplein.

Onder hun handen wordt nu een nieuw evenement gemaakt. Oké, de kramen aan de Kerkwijk, vanaf het plein richting Den Durpsherd blijven. Maar nieuw is dat ook de Hoogstraat vanaf de rotonde bij de Runweg tot aan de Hema wordt afgesloten en ook kramen komen te staan. Tevens komt in de Hoogstraat een flinke tent te staan met een bar en volop muzikaal vertier. De band Maatvol die Nederlandse popcovers speelt, wordt hier afgewisseld met muziek van een diskjockey die de muziek vanaf de jaren 80 laat horen.

“Ons doel is de bij ons aangesloten ondernemers, de inwoners van Berlicum en Middelrode jong en oud een leuke zondag te geven”, zegt Geurts. De deelnemende ondernemers van de stichting hebben dan ook leuke acties. “De kermis, dat is vooral iets waar kinderen volop plezier hebben. Ouders kunnen in die tijd genieten in de open stretchtent of van de jaarmarkt. Daar worden goed gebruikte, nieuwe en vintage artikelen verkocht. Het is geen rommelmarkt”, aldus Ronald. Ook een aantal verenigingen presenteert zich in een standje. “Zo hebben we een evenement waar inwoners van alle leeftijden elkaar kunnen ontmoeten.”

Behalve muziek is er ook entertainment in andere vormen. Denk aan de confronterende goocheltrucs van Sinbad en Alladin en een drie meter grote Balkumse Beer, die als mascotte rondwandelt en waarmee kinderen op de foto kunnen. Er is een ballonact, kinderen kunnen zich gratis laten schminken, de brandweer verzorgt ’s middags een demonstratie.

Het festival is een van de drie speerpunten die de in mei aangetreden centrummanager en de Stichting Berlicum Centrum voor dit jaar hebben vastgesteld. Onlangs zijn er op het Mercuriusplein 29 fraaie bloembakken opgehangen dit in samenwerking en betaald door Stichting BaMi Magazine. Het is de bedoeling dat er aan het eind van het jaar, rond de feestdagen, speciale verlichting komt. In de oudere bomen aan de kant van de winkels hangen dan grote, verlichte ballen. Aan de Hoogstraat en Kerkwijk waar jonge beplanting staat, komt sfeerverlichting in de bomen.

De gemeente Sint-Michielsgestel kent sinds mei centrummanagers in Sint-Michielsgestel/Gemonde en Berlicum. Daaraan is reclamebelasting gekoppeld: ondernemers in het centrum betalen belasting waarmee elk ondernemersfonds wordt gevuld. Een daaraan gekoppelde stichting beheert het geld en kan eruit putten om zaken op te zetten die aan alle ondernemers en gemeenschap ten goede komen. In Berlicum loopt dat gebied van de Hema aan de Hoogstraat via het Mercuriusplein naar de Kerkwijk, tot aan het kantoor van de notaris.

Jaap Postma trad in mei aan als centrummanager. Hij is inmiddels 66 jaar en werkte tot anderhalf jaar geleden in de energiesector. “Centrummanagement is bij uitstek iets wat je samen moet doen. Ik vind het leuk om op een vriendschappelijke manier de samenwerking te zoeken met ondernemers en inwoners. En dat in eigen dorp, want al ben ik hier dan niet geboren en getogen, ik woon hier al 34 jaar en voel me een echte Berlicummer”, legt hij uit waarom hij aan de klus begonnen is.

Ronald was beroepsmatig betrokken bij een aantal ontwikkelingen op het plein en is nu een van de vier leden van de stichting die het Ondernemersfonds Berlicum beheert. Hij vindt het vooral nodig dat het vernieuwde plein ook optimaal gebruikt gaat worden. “We willen zorgen voor meer reuring op het plein, zodat het aantrekkelijker is voor inwoners om er te komen. Het Mercuriusplein is het hart van Berlicum waar je lokaal kunt winkelen. De consument moet bereid zijn om de lokale ondernemer iets te gunnen zodat er een win win situatie ontstaat waardoor de leefbaarheid blijft bestaan. Een plein waar het leuk is om te komen en te verblijven. Daarnaast moet het plein een plek zijn waar zowel inwoners als ondernemers elkaar graag ontmoeten en verbinden”, stelt hij.

Later worden er nieuwe speerpunten vastgesteld. Een van de ideeën is om van het Beregoed Festival een tweedaags evenement te maken. Ook wordt er een werkgroep gevormd, waar ook inwoners welkom zijn. Die kunnen nadenken over en uitvoering geven aan nieuwe ideeën om het centrum een impuls te geven. Je hiervoor aanmelden kan via de site van het centrummanagement, berlicumcentrum.nl

 De jaarmarkt duurt van 11.00 tot 17.00 uur het entertainment in de tent start om 13.00 en duurt tot 20.30 uur.

Lees ook