Afbeelding

Vallend blad

Nieuws

REGIO - Herfst! Het weer de tijd van het jaar voor paddenstoelen, boswandelingen en vallend blad. Maar wat doen we eigenlijk met vallend blad?

Voor het behoud van een mooi en gezond gazon dien je gevallen blad tijdig te ruimen. Blijft het blad namelijk op het gazon liggen, dan blokkeert het gevallen blad de licht inval op het gras waardoor het geen licht meer krijgt en hierdoor zal verstikken. Met als resultaat dorren en kalen plekken in het gazon wat weer een invalshoek is voor onkruid en mos. Haal daarom in de herfst tijdig het gevallen blad van je grasmat om in de zomer optimaal van je gazon te kunnen genieten.

Vallend blad haal je gemakkelijk met een bladblazer van het gazon. Dit werkt snel en eenvoudig, blaas het blad in de border, op de composthoop of in een bladkorf.

In principe kunt je het gevallen blad gewoon in de border laten liggen. Dit blad zorgt voor een natuurlijk winterdek voor de vaste planten. Daarnaast wordt er op deze manier een voedzame en onkruid werende laag gecreëerd.

Een dikke bladlaag is bovendien een heerlijke overwinterplek voor ‘ongedierte’. Maar het is natuurlijk ook een heerlijke overwinter-plek voor nuttige dieren zoals regenwormen. En nuttig of niet, de vogels gedijen weer prima van al dat leven tussen deze dikke laag afstervend blad.

Neem wel in acht dat de laag niet dikker wordt dan zo’n 10cm. Te veel afstervend blad bij elkaar werkt ziektes in de hand. Schimmelziektes in het blad kunnen andere planten weer besmetten.

Lees ook