Afbeelding

Onze vrijwilliger Annemieke Bekkers: ‘Vrijwilligerswerk is niet vrijblijvend’

Nieuws

GEMONDE – Hij komt, hij komt… Natuurlijk hebben we het over Sinterklaas en zijn Pieten die de kinderschare in Gemonde op zondag 26 november niet overslaan bij hun reis door Nederland. Zoals ook andere jaren is er in aanloop naar en tijdens deze heugelijke dag weer een leuk programma georganiseerd door de plaatselijke Sinterklaaswerkgroep. Annemieke Bekkers is een van de vrijwilligers die hiermee doende is. Het is bepaald niet het enige waar zij zich voor inzet.

Door Wendy van Lijssel 

Onder de vlag van de Activiteitencommissie zijn in Gemonde diverse werkgroepen met vrijwilligers actief met het organiseren van de Avond4daagse, Koningsdagviering, dodenherdenking én de intocht van Sinterklaas. “Alle werkgroepen functioneren zelfstandig. De activiteitencommissie houdt het overzicht, heeft het beheer over de muziekinstallatie en indien nodig helpen zij bij het aanvragen van vergunningen en verrichten hand- en spandiensten”, legt Annemieke uit. 

De geboren en getogen Gimmese maakt sinds een paar jaar deel uit van de Sinterklaaswerkgroep die verantwoordelijk is voor het programma bij de intocht van Sinterklaas in Gemonde. “Ik heb altijd vrijwilligerswerk gedaan”, bedenkt ze hardop om op te sommen. “Ik ben op mijn 15e begonnen door samen met een gediplomeerd zwemdocent, als assistent zwemles te geven aan kleine groepjes kinderen bij zwembad Zegenwerp in Sint-Michielsgestel. Uiteindelijk ben ik zelf de vereiste papieren gaan halen en ben ik hoofdtrainer en begeleider geworden bij de junioren wedstrijdzwemmers”, blikt ze terug.

Ze was er maar liefst 13 jaar mee doende. Hoewel ze er zeven jaar geleden mee stopte is het inmiddels toch weer actueel. “Omdat mijn 5-jarige dochter Kim zwemles heeft, ben ik wederom begonnen met als vrijwilliger zwemles te geven”, lacht ze.

Tussentijds was Annemieke bestuurslid bij De Mullukzuipertjes. De plaatselijke Stichting Carnaval die voor een feestelijk programma zorgt in aanloop naar en tijdens het feest der feesten. “Toen ik zwanger was van ons 2e kindje heb ik het roer intern overgegeven aan mijn man Stefan. Die zit nu in het bestuur”, aldus Annemieke vrolijk. 

Dat wil niet zeggen dat ze niets meer deed op vrijwilligersvlak. Omdat er een paar mensen stopten bij de Sinterklaaswerkgroep kwamen ze daar handjes te kort dus stapte Annemieke erin. “Omdat het organiseren van een leuk Sinterklaasprogramma in een relatief korte periode voor elkaar gebokst wordt, ben ik dit gaan doen”, motiveert ze om resoluut toe te voegen: ”Vrijwilligerswerk is vrijwillig, maar niet vrijblijvend. Je doet het goed of niet.”

Voor de intocht van Sinterklaas wordt jaarlijks uit een ander vaatje getapt. Zo ook dit jaar. Nieuw is het tijdelijke Pietenhuis inpandig bij Geerts Adviesgroep aan de Dorpstraat 13. Daar staat een brievenbus voor cadeaulijstjes en tekeningen voor Sinterklaas. Van daaruit vertrekt Sinterklaas op zondag 26 november om 14.00 uur in optocht naar De Schuif waar een leuk programma volgt met naast uiteraard handenvol lekkers ook nog een cadeautje voor basisschoolkinderen tot groep 5. Bij het Pietenhuis en De Schuif komt een collectebus te staan voor een vrijwillige bijdrage.

Natuurlijk geeft Annemieke niet alles al prijs. Ze lacht: “We proberen ook altijd Sinterklaas en zijn Pieten te verrassen.” Waarmee is dus ongewis. Wat wel zeker is, is dat het wederom een feest wordt. Dat is dan ook precies waarom Annemieke het zo leuk vindt om zich hiervoor in te zetten. Annemieke: “Die stralende snoetjes van alle kinderen zijn goud waard.”

Lees ook