Collega's van Robert bij nog te verwerken afval.
Collega's van Robert bij nog te verwerken afval.

Nieuwe grondstoffen en energie van goed gescheiden afval

Nieuws

MIDDELRODE – Hij is blij met zijn werk en trots op het afvalverwerkingsbedrijf waar hij voor werkt en wat zij allemaal doen. Robert Corijn uit Middelrode vertelt er dan ook met plezier over en neemt gelijk de gelegenheid om een misvatting de wereld uit te helpen. “Veel mensen denken dat het zinloos is om afval echt goed te scheiden omdat alles toch op de grote hoop belandt. Dat is écht niet zo. Van goed gescheiden afval maken wij nieuwe grondstoffen en groene energie.”

Door Wendy van Lijssel

Tot in de jaren ’70 werd alle afval bij elkaar gegooid. Met de industriële- maar ook de bevolkingsgroei nam ook de hoeveelheid en diversiteit van afval toe en de druk op het milieu. Gelijktijdig nam het bewustzijn toe dat niet alleen het milieu gediend was met het scheiden van afval, maar dat door het te sorteren en recyclen er zelfs nieuwe grondstoffen van gemaakt kunnen worden. En dat is precies wat het bedrijf doet waar Robert als marketingmanager voor werkt.

“Wij sorteren en recyclen PMD oftewel Plastic, Metaal en Drankpakken. Daar worden nieuwe grondstoffen van gemaakt. Uit restafval scheiden we ook PMD verpakkingsafval om daarna van de rest warmte, elektriciteit, groengas en bouwstoffen te maken. Puin en vervuilde grond werken we weer op tot schone bouwstoffen. Wij verwerken ook het gft (groente-fruit en tuinafval) uit de gemeente Sint-Michielsgestel”, vertelt hij opgewekt en legt uit: “Het gft wordt gezeefd om zo voedselresten te kunnen voeden in een vergistingsinstallatie. Dat moet je zien als een enorme tank vol bacteriën, die dat de hele dag opvreten en daar biogas van produceren. Dat wordt vervolgens opgewerkt tot aardgaskwaliteit. We halen de CO2 eruit en voegen er de gaslucht aan toe, waarna dit groene gas in het gasnet wordt geïnjecteerd. Gestelaren met een gasaansluiting koken en verwarmen hun huis dus van hun eigen gft.”

Wat er overblijft na dit proces gaat naar een composteringshal waar lucht en water toegevoegd worden zodat het vanzelf gaat broeien en (heel) warm wordt zodat onder andere ziektekiemen verdwijnen en er, nadat het nóg een keer gezeefd is, compost overblijft voor de potgrondsector en de akkerbouw. Het afval dat overblijft na het zeven, zijn takjes. Deze biomassa wordt geleverd aan een energiecentrale die het verbrandt waarbij de stoom die daarbij vrijkomt geleverd en gebruikt wordt om aardappels te stoomschillen.

Robert heeft er duidelijk plezier in om te vertellen over afval scheiden en wat daar erna mee gebeurt. “Het is ontzettend leuk dat je nog zoveel mooie dingen van afval kunt maken. De afvalverwerkingsindustrie is een hele innovatieve en dynamische branche die doorlopend aan de weg timmeren om nóg duurzamer te werken en produceren. Zo zijn we bijvoorbeeld bezig met projecten om stadsverwarming te realiseren. In Moerdijk produceren we nu elektriciteit voor 400.000 huishoudens maar daar willen we stadsverwarming aan toevoegen”, meldt Robert.

Hoewel bijna alles wat ingezameld wordt, omgezet wordt in iets herbruikbaars, blijft er nog een miniem restje afval over. Dat gaat uiteindelijk naar een veilige en doorlopend beheerde stortplaats. Volgens Robert zijn er talloze voorbeelden van voormalige stortplaatsen die uiteindelijk een sociale eindbestemming kregen zoals De Gulbergen in de omgeving van Nuenen waar uiteindelijk een golfterrein, een dierentuin en evenemententerrein gerealiseerd zijn.

Robert is blij met zijn werk en trots op ‘zijn’ bedrijf en wat zij allemaal doen. Graag helpt hij een misvatting de wereld uit want: “Veel mensen denken dat het zinloos is om afval echt goed te scheiden en dat netjes te doen omdat, onterecht gedacht wordt dat alles toch op de grote hoop belandt. Dat is echter niet zo. Hoe beter afval gescheiden wordt, hoe mooiere producten we daarvan kunnen maken”, om te besluiten: “Van goed gescheiden afval maken wij nieuwe grondstoffen en groene energie. We dragen bij aan een circulaire economie, energietransitie en gaan klimaatverandering tegen.”

Lees ook