Afbeelding
Christa Thieme

Racewagen op waterstof op Beekvliet

Nieuws

SINT-MICHIELSGESTEL - Gymnasium Beekvliet kreeg donderdagmiddag 11 januari snel bezoek, namelijk de waterstof-raceauto van het Delftse studententeam Forze. In het kader van Studium Generale kwamen oud-leerlingen Yannes van der Pol en Maarten van den Haak naar Beekvliet de leerlingen te vertellen over Forze Hydrogen Racing.

Studium Generale is een initiatief binnen Gymnasium Beekvliet om leerlingen verdieping te bieden via bijzondere sprekers. Het studententeam ontwerpt, bouwt, test en racet Forze racewagens op waterstof. De ‘Forze IX’ moet met zijn topsnelheid van 300 kilometer per uur de strijd aangaan met Audi’s en Lamborghini’s op het circuit van Zandvoort, met water als enige uitstoot. De missie van Forze is het promoten van waterstoftechnologie bij het publiek door de potentie te laten zien in de motorsport.

De klassen 4 en 5 kregen een presentatie over waterstoftechniek en wat de studenten bij Forze Hydrogen Racing doen. “Een raceauto op waterstof is geen standaardproduct; we moeten veel zaken zelf maken en ontwikkelen, zoals software en onderdelen. Dat is complex en uitdagend,” zegt Maarten van de Haak. Met een echte raceauto in de school wordt de interesse voor (waterstof)techniek zeker gewekt.

“Ons doel met deze scholentour is om scholieren enthousiast te maken over duurzame techniek, de waterstoftransitie te promoten en te laten zien hoe leuk technische studies zijn” vertelt Yannes van der Pol. “Waterstof heeft enorm veel potentie als opslagmethode voor energie. Wij willen die potentie aantonen door normale benzine-auto’s op het circuit te verslaan, en daarmee laten zien dat innovatie en duurzaamheid de toekomst zijn.” Die missie brengt hen nu terug in Sint-Michielsgestel. “Het is heel leuk om hier weer terug te zijn, je herkent veel docenten nog en het brengt herinneringen terug. Hier is die interesse in techniek ook gegroeid.”

Lees ook