Afbeelding

Locaties nieuwe zonnevelden blijven voorlopig geheim

Nieuws

SINT-MICHIELSGESTEL – De twee laatste plekken waar voor 2030 nog zonnevelden komen, blijven voorlopig geheim. Een motie van de VVD om die locaties openbaar te maken, kreeg donderdag in de gemeenteraad maar weinig steun. Alleen de Gestelse Coalitie en D66 steunden de gedachte.

Door Wim Poels

De gemeente Sint-Michielsgestel wil dat er voor 2030 in totaal veertig hectare aan zonnevelden in de gemeente komen. Velden dus waar met zonnepanelen elektriciteit wordt opgewekt. Onlangs werden de eerste twee plekken – goed voor 24 hectare – bekendgemaakt: Heidebos bij Engelenstede in Berlicum en Poeldonk, in de buurt van het kanaal aan de grens met Den Bosch.

Daarnaast komen er nog twee velden. De plekken daarvoor zijn al gekozen, maar voorlopig blijven die nog geheim. Enkele jaren geleden besloot de gemeenteraad om twee keer een aparte aanbesteding te doen. De gemeente zou dan kunnen leren van de eerste uitgifte. Maar het college besloot toch om alle vier de velden in een keer toe te wijzen. Een meerderheid van de gemeenteraad vond dat op zich akkoord, maar wilde toch een splitsing. Bij de komst van een zonneveld is de initiatiefnemer verplicht met omwonenden te gaan praten, dus een omgevingsdialoog te houden. De dialoog rondom de eerste twee velden zou afgelopen moeten zijn voordat veld 3 en 4 worden uitgegeven, zodat gemeente en initiatiefnemers ervan kunnen leren. Rond juli ’24 zouden dan de plekken naar buiten kunnen komen.

VVD’er Ytje van de Hulsbeek merkte dat er ruis is op de lijn. Oftewel, er gaan geruchten de ronde over deze velden en dat leidt tot enige onrust. Het leek haar daarom beter om die plekken nu al bekend te maken. “We moeten goede info geven. Het zou fijn zijn om zo die ruis weg te halen.”

Fractieleider Joep Meijs van de PPA betwijfelde of het zo werkt. “We doen dit zo om lessen te leren van de omgevingsdialoog en die eventueel bij te stellen”, stelde hij. “En als je de locaties openbaar maakt, moet je eigenlijk ook met de omgeving in gesprek. Je kunt ze niet een half jaar laten wachten.” Vier omgevingsdialogen tegelijk voeren leek hem bovendien niet zo’n goed idee. “Ik hecht aan een goede dialoog en met vier wordt dat te versnipperd.” “Met het eerder bekend maken creëer je juist meer onrust”, dacht ook Miriam Cooijmans van DorpsGoed.

Uiteindelijk werd de motie met 16 tegen 5 verworpen.

Lees ook