Afbeelding

David draaft door: ‘Het zou tof zijn als er elke ronde mensen meedoen’

Nieuws

BERLICUM – David van Dam uit Berlicum combineert al jaren zijn liefde voor hardlopen met het inzamelen van geld voor KiKa. Het aantal kilometers dat hij al liep en het bedrag wat hij al bij elkaar sprokkelde voor dit goede doel krijgt op zaterdag 2 maart wederom een opwaarts boost met zijn Balkumse Backyard Ultra. Een (hardloop)event waar iedereen aan kan bijdragen én deelnemen.

Door Wendy van Lijssel

David is al vele jaren een fervent en fanatiek hardloper. Je vindt hem bij grote loopevenementen in Nederland maar ook ver buiten de landsgrenzen. Hij is letterlijk running all over the world. De vele (kilo)meters die hij rent, maakt hij niet alleen voor zijn eigen plezier, maar ook voor Stichting Kinderen Kankervrij, KiKa. In de loop van de tijd zamelde hij al circa € 60.000,- in voor onderzoek en behandeling. 

Onder de noemer Last Men Standing organiseerde David in coronatijd een Backyard Ultra. Een uit Amerika overgewaaid fenomeen waarbij er voor onbepaalde tijd elk uur een ronde van 6,7 kilometer in de ‘achtertuin’ afgelegd wordt. David blikt er opgewekt op terug: “Ik heb toen van avondklok tot avondklok in 16 rondes 107,2 kilometer gelopen en daarmee circa € 3000.- opgehaald voor KiKa. Niet alleen de geleverde prestatie en het ingezamelde geld zorgden ervoor dat het een succes was. Dat was zeker ook de steun die ik van velen kreeg. Gaandeweg stonden er steeds meer mensen langs de route om me aan te moedigen. Het maakte echt iets los en dat was heel gaaf.”

Hoewel hij sindsdien al weer ontelbare meters maakte heeft niet alleen David goede herinneringen aan deze backyard ultra. Tot zijn plezier zijn er velen die dat goede gevoel van destijds met hem delen. De vraag óf en zo ja, wanneer er een herhaling zou komen kan hij inmiddels invullen want op zaterdag 2 maart gaat hij wederom een Balkumse Backyard Ultra lopen. 

Zoals gezegd loopt David wereldwijd voor KiKa. “Ik loop dit jaar twee marathons in het buitenland. Ik wil echter ook graag in Berlicum en Middelrode lopen. De eerdere Backyard Ultra voelde heel speciaal voor mij en anderen. De coronabeperkingen van destijds zijn van de baan. Ik hoop dat het nu nóg meer gaat leven.”

Ook dit kaar vraagt hij iedereen langs de route om hun huis of tuin te versieren én is iedereen welkom om een rondje mee te lopen, fietsen of skeeleren. “Het zou écht tof zijn als er elke ronde circa tien mensen meedoen die per route een donatie doen voor KiKa”, bedenkt David hardop om toe te voegen: “Een sportteam, een buurt of vriendengroep. Ik daag iedereen uit om een ronde mee te doen.”.

De ultraloper doet zijn uiterste best om inwoners te betrekken en wil graag dat het event iets van het dorp wordt. “Start en finish zijn bij mijn huisadres aan het Pijlkruid 20 in Berlicum. Uiteraard versieren wij alles rondom en we zorgen voor een kraampje met eten en drinken en artikelen voor KiKa. Ik start thuis om 05.00 uur ’s morgens en finish omstreeks 21.45 uur in de avond. “Daarmee zet ik éen stapje extra dan de vorige editie, want dat is één rondje meer.”

David hoopt op succes en support. Of de Balkumse Backyard Ultra een terugkerend fenomeen wordt hangt af van het succes van de komende editie. David hoopt van wel. “Misschien niet jaarlijks, maar elke twee jaar en kunnen we het door ontwikkelen tot een evenement in festivalsferen met een tent en muziek”.

Om te beginnen is hij echter in training voor de komende editie. “Ik ben de route al aan het verkennen zodat ik exact weet waar hobbels en oneffenheden zitten en waar ik moet opletten”, doet hij uit de doeken. “Ik doe er alles aan om fit te zijn en hoop dat het weer een feestje wordt.”

Aansluiten kan altijd. Aanmelden is niet nodig. Wie wel graag vooraf even contact heeft kan dat doen via www.daviddraaftdoor.com Hierop staat meer informatie, de route maar ook een actiepagina waarop een donatie overgemaakt kan worden voor KiKa.

Afbeelding
Afbeelding

Lees ook