Kerstactie van Vincentius vorig jaar.
Kerstactie van Vincentius vorig jaar.

170 jaar Vincentiusvereniging

Nieuws

SINT-MICHIELSGESTEL - Deze maand viert Vincentiusvereniging St. Michielsgestel haar 170 jarig bestaan. Wethouder Peter Raaijmakers, Emeritus Pastor van Beurden, oud bestuur en huidige bestuur blikken op 23 februari terug op de afgelopen periode.

Op 23 april 1833 stichtte Frédéric Ozanam op 20-jarige leeftijd met bevriende studenten in Parijs de Conférence de Charité. Want met alleen praten kun je de wereld niet verbeteren, vonden zij. Ze bezochten arme gezinnen, hulpbehoevende zieken en ouderen en hielpen waar nodig. Steeds meer mensen hielpen hen, waardoor ze de hulp op grotere schaal konden aanbieden. Binnen 10 jaar was de Vincentiusvereniging actief in Italië, Spanje, Portugal, Duitsland, Ierland en België. De eerste conferentie van de Vincentiusvereniging Nederland werd op 10 februari 1846 opgericht.

De Vincentiusvereniging was van oorsprong bovenal een katholieke organisatie waarvan de leden zich toewijdden aan zgn. liefdewerken en christelijk onderricht en het voorkomen van armoede en bedelarij. De oprichting van de Dungense Vincentiusvereniging was op 27 november 1853 onder leiding van burgemeester Franciscus van de Westelaken.

In 1851 vond in St. Michielsgestel al de oprichting van een Vincentiusvereniging plaats, waar zijn broer Johannes Marinus v.d. Westelaken burgemeester was. In de tweede helft van de vorige eeuw maakte de bevolking een zeer moeilijke tijd door. De boeren hadden flink te lijden van mislukte oogsten door onder andere overstromingen en ziekten in gewassen. Vincentius probeerde behalve met geld ook met de opzet van spinnerijen middelen van bestaan aan te bieden aan werklozen. Ook stimuleerde zij (avond)onderwijs aan kinderen die vaak thuis gehouden werden om te werken.

Vincentius leidde vanaf de jaren zestig een wat slapend bestaan als gevolg van verbeterde sociale wetgeving met komst van de Bijstandswet in 1965. In de jaren negentig is in Den Dungen een ‘doorstart’ gemaakt met de nog aanwezige financiële middelen. De aard van hulpverlening is in de loop der jaren zeer divers geweest en liep qua intensiteit mee met maatschappelijke ontwikkelingen.

Inmiddels zijn de Dungense Vincentiusvereniging (genaamd H. Jacobus) en de Gestelse in 2022 statutair opgegaan in één gemeente-brede Vincentiusvereniging St. Michielsgestel en omvat als werkgebied de gehele gemeente met al haar woonkernen Berlicum, Middelrode, Den Dungen, St. Michielsgestel en Gemonde. Zij is momenteel springlevend en zet zich nog steeds actief in voor mensen in onze gemeente die rondom de armoedegrens leven. Vanaf 2023 is er (weer) sprake van grote financiële zorgen in gezinnen door de enorm gestegen energieprijzen en toenemende inflatie. Vincentius probeert een zo groot mogelijke doelgroep te ondersteunen met (kinder)acties en waardebonnen en daarnaast ook met individuele ondersteuning op maat in knellende situaties. Er zijn zo’n 25 vaste vrijwilligers actief bij acties, voedselbankuitgifte en bestuur.

De vrijwilligers merken dat steeds meer instellingen en organisaties binnen onze gemeente met Vincentius willen samenwerken en onze inwoners een warm hart toedragen met een toenemend aantal donateurs, initiatieven en actieve vrijwilligers.

Lees ook