Afbeelding

Weekblad de Brug op schrikkeldag, da’s best bijzonder

Nieuws

SINT-MICHIELSGESTEL – Het is een bijzondere uitgave van Weekblad de Brug deze week. De krant van vandaag verschijnt op schrikkeldag en dat gebeurt maar eens in de 28 jaar. De laatste keer dat 29 februari op een donderdag viel was in 1996, in 2052 gaat het weer gebeuren.

Schrikkeldag (29 februari) is een dag die slechts eens in de vier jaar voorkomt en een beetje mysterie met zich meebrengt. Schrikkeldag is een extra dag die aan het kalenderjaar wordt toegevoegd om ervoor te zorgen dat onze kalender synchroon blijft met het astronomische jaar. Het duurt namelijk ongeveer 365,25 dagen voor de aarde om een volledige omwenteling om de zon te maken. Door elke vier jaar een extra dag toe te voegen, houden we onze kalender in balans met de seizoenen.

De oorsprong van schrikkeldag gaat terug tot de oude Romeinse kalender, waarbij de maand februari oorspronkelijk slechts 28 dagen telde. Julius Caesar voegde in 45 voor Christus de schrikkeldag toe om het kalenderjaar te corrigeren. Dit systeem werd later verfijnd door paus Gregorius XIII in 1582, wat leidde tot de Gregoriaanse kalender die we vandaag de dag gebruiken.

Lees ook