Afbeelding

Het nieuwe Griensvenneke

Nieuws

DEN DUNGEN - Nummer één van alweer de 49e jaargang van Het Griensvenneke is verschenen. Ditmaal staan er vijf gevarieerde artikelen in het verenigingsblad van heemkundevereniging Op die Dunghen.

Harrie Maas en André Schoones schrijven in het elfde en laatste deel ‘Dungense bakkers’ over Thijs Smits. Thijs is in 1898 als oudste zoon geboren in het gezin van Harrie Smits en Drieka van de Westelaken. Thijs had geen zin om net als zijn vader boer te worden en daarom ging hij in de leer bij zijn moeders familie om bakker te worden. Hij begon in 1928, het jaar dat hij ook trouwde met Marie Willems uit Kerkdriel, een eigen bakkerij annex kruidenierswinkel aan de Zandstraat. Het bakken heeft hij tot 1960 gedaan, maar de winkeldeur trok hij pas na acht jaar definitief dicht. In de slotbeschouwing over de bakkerijgeschiedenis in Den Dungen is er ruimte voor een mooie blik op de toekomst met de Dungense Molenbakker en Bakkerij Goossens.

Van het gezin Pijnappels-Smits zijn er in het voorjaar van 2023 met Bert, Tonny en Gerard drie van de negen kinderen in drie weken tijd overleden. Naar aanleiding van dit droevige, maar bijzondere geval heeft André Schoones aan deze familie een artikel gewijd. De beschrijving van de ouders en negen kinderen wordt ingeleid met een korte stamreeks van zowel vader als moeder.

Cor Schakenraad heeft onderzoek verricht naar het schoolverzuim in vroeger dagen. Dit artikel is het eerste deel en beschrijft het wettelijk kader en het functioneren van de commissie. Na de invoering van de leerplichtwet in 1901 werden in alle gemeenten commissies opgericht om hierop toe te zien. Uit het notulenboek van bijna 200 bladzijden over de periode 1901-1946 lepelt Cor tal van wetenswaardigheden op. Tot 1924 was hoofdonderwijzer Cornelis Groos secretaris, waarna Piet van Osch de functie over nam. In de notulen komen de verschillen tussen de secretarissen goed naar voren.

In een kort artikel ligt Harrie Maas het hergebruik van een prehistorische bijl toe. Onderzoek van een Dungense vondst toont aan dat een gebroken vuurstenen bijl later als schraper werd ingezet. Er wordt afgesloten met het tweede deel van gouden huwelijken binnen de oude parochie Sint Jacobus de Meerdere. André en Harrie brengen nog zes gouden paren voor het voetlicht.

Op de foto gezin Pijnappels-Smits (1945). Achteraan v.l.n.r.: Dina, Toon, Tonnie (Zus) en Jan Pijnappels. Midden vader Bert Pijnappels, Adri/Jos, moeder Jet Pijnappels-Smits en Wim Pijnappels. Vooraan: Gerard, Jet en Jan Pijnappels (collectie Jet Kuijpers-Pijnappels).

Geïnteresseerd? Het Griensvenneke is te koop bij de Litserborg en bij Henk van Gestel, Bramenbos 12, Maaskantje, 073-5941403. Wilt u lid worden en 4x per jaar ons kwartaalblad ontvangen? Zie onze website www.heemkundedendungen.nl

Lees ook