Afbeelding

Aachterum slaat Nieuweweg in

Nieuws

BERLICUM/MIDDELRODE – Er is weer een nieuwe Aachterum verschenen. Het blad van de Historische Vereniging Berlicum Middelrode bevat weer een aantal bijzondere artikelen.

Predikant Willem Bezemer vestigt zich rond 1834, komend van Schiedam, met zijn tweede echtgenote Dina Johanna de Ruijter in Berlicum. Uit hun huwelijk worden te Berlicum acht kinderen geboren, van wie er vier jong overlijden. Toch is zijn naam niet bekend in Berlicum.

Hoe verging het Willem en Dina en hun andere kinderen? Over de predikant en zijn zoon Martinus Hubertus vond Theo van Herwijnen interessante informatie in kranten en andere bronnen. Zo weten we nu meer over deze beroepen predikant te Berlicum en Rosmalen. Beroepen wil zeggen, dat hij door de hervormde gemeente gevraagd is om predikant te worden.

Zo weten we door onderzoek van de werkgroep huizen en bewoners nu veel meer over oude boerderijen en nieuwe huizen aan de Nieuweweg. De historie van de bewoning aan deze vrij korte weg in het buitengebied is alleen al zeer interessant, wanneer ook de families worden vermeld: onder andere Piet en Bertha van den Boom, Nard en Dora Steenbergen, Hèmke en Fien Wijgergangs, Joep en Liesbeth Steenbergen, Theo en Betsie van de Ven en Wim en Cis van Empel. Dit artikel is voorzien van veel prachtige foto’s!

Op 5 februari jl. overleden ‘hand in hand’ Mr. Dries van Agt en zijn echtgenote Eugenie van Agt-Krekelberg. Dries van Agt werd met ingang van 16 juni 1983 tot commissaris van de Koningin in Noord-Brabant benoemd. De kennismaking met Berlicum en Middelrode volgde al op 17 januari 1984. Wat hield dit bezoek in? Jan Lunenburg herinnert het zich.

Aachterum verschijnt in 2024 driemaal. Informatie is te vragen aan Riet Wesel-van Grinsven, r.wesel@home.nl of (073) 503 2156.

Lees ook