Afbeelding

Boomfeestdag met een gouden randje

Nieuws

GEMONDE - Op Boomfeestdag arriveerden 19 leerlingen van groep 7 van de Sint Lambertusschool op de fiets bij de Gemondse steeg (vroeger Schoonberg). Daar konden zij zelf zien en ervaren wat zij een week eerder in de klas hadden gehoord. Bijvoorbeeld waarom berkjes rondom alle jonge bomen staan.

Voor ieder kind was er een bakje met Brabants kruidenrijk en bloemenmengsel dat ze zaaiden op een voorbewerkt stuk grond. Op het hele perceel zijn 2 kilogram regenwormen verdeeld. De meeste kinderen vonden het heerlijk om met hun hand de wormen op de aarde te leggen. In afwachting van het moment dat de eerste worm in de grond verdwijnt. Hard werken was het spitten om de struweelhaag verder aan te leggen. Vanwege het drassige land zijn we naar een droog stuk uitgeweken. Gelukkig waren er een aantal stoere vrijwilligers om de kinderen te helpen want het was zwaar spitwerk voor de kinderen. Wilde appel, wilde peer, diverse soorten bottels, gele en rode kornoelje en krentenboompjes sieren in de toekomst de rand van het notenbos en zijn een goede voedingsbron voor de dieren. Leerkracht Elles Raaijmakers hield alle kinderen goed in de gaten, de kinderen waarderen hun juf bijzonder!

Wethouder Sam Goossens werd voorgesteld. ‘Hoi Sam’ riepen de kinderen meteen. Hij legde zijn portefeuille aan de kinderen uit. Daarna moest hij flink zweten om samen met de kinderen een ruim gat te graven. De kinderen bedachten spontaan een naam voor de linde ‘de 2024-groep-7-st-lambertusboom’. De linde is geplant vanwege haar eiwitrijke eetbare bladeren. Zo leren de kinderen meer over de eiwittransitie.

De zon scheen. Maar er was meer waarom de dag een ‘gouden randje’ had. Iedereen had het enorm naar zijn zin omdat je doet wat je leuk vindt, op een plek die je aanspreekt en je de tijd (en je mobiel) vergeet omdat je volledig opgaat in wat je doet.

Dichter Rick Terwindt had de woorden van de kinderen gevat in een toepasselijk gedicht. De eerste regels luidde ‘Hier maken we de cirkels rond, wormen werken los van de grond … ‘. Er is vast en zeker een kind dusdanig geraakt dat er daardoor een boomplanter of een dichter ontwaakt. Rick had daarna nog een prachtige poëzie opdracht voor de kinderen. Buiten leren in de natuur. De noteneters blijven hiervoor open staan.

Afbeelding

Lees ook