BMK in een Gestelse opslagbox.
BMK in een Gestelse opslagbox.

102 Bezoeken anti-misdaadteam in Sint-Michielsgestel

Nieuws

SINT-MICHIELSGESTEL – Bij controles van het Bestuurlijk Interventieteam Meierijstad (BIM) zijn in Sint-Michielsgestel in het afgelopen jaar onder meer gestolen koelglasflessen, een gestolen auto en 325 kilo BMK, een grondstof voor harddrugs, aangetroffen. Dat blijkt uit een overzicht dat het team vorige week verstrekte. Burgemeester Ronnes roept inwoners op om het te melden als ze verdachte zaken zien.

Door Wim Poels

In een loods werden 2000 knaagdieren onder erbarmelijke omstandigheden aangetroffen. Inmiddels worden er in dezelfde loods door dezelfde persoon weer knaagdieren gehouden. Maar nu op een manier die wel dier- en vergunningwaardig wordt gevonden.

Het BIM, dat nu vier jaar bestaat, werkt samen met meer dan 20 organisaties. Daaronder vallen politie, OM, belastingdienst, douane en nutsbedrijven als Enexis en Brabant Water. Het team is actief in vijf gemeentes. Naast Sint-Michielsgestel zijn dat Boxtel, Vught, Meierijstad en Heusden. Samenwerking is volgens burgemeester Erik Ronnes nodig om een waterbedeffect te voorkomen. Ofwel: stel dat Sint-Michielsgestel streng controleert op loodsen in het buitengebied, dan is het voor criminelen een kleine stap naar een loods in Meierijstad. Samenwerking voorkomt dat.

Maar natuurlijk heeft ook zo’n regio zijn grenzen. Gemeenten in de omgeving werken eveneens samen in vergelijkbare teams. Af en toe is er overleg, zodat het beperken van het waterbedeffect niet ophoudt bij de grenzen van het samenwerkingsverband.

In Sint-Michielsgestel werden opvallend veel BIM-controles gehouden: 102 van de in totaal 246. Niet dat er in de gemeente meer criminaliteit is dan elders. Het team kiest elk jaar een andere gemeente uit om opslagloodsen, zoals garageboxen, extra aandacht te geven. Dit jaar was dat de onze. Veel van de vondsten zijn gedaan in dergelijke loodsen.

Een doel van het BIM is natuurlijk om criminaliteit te bestrijden. Maar ook het weerbaar maken van de samenleving vindt het team belangrijk. “Achter elke overtreding zit een verhaal”, vindt Ronnes. Het hoeft niet te betekenen dat de betrokkenen slecht zijn. “Soms worden inwoners in een situatie getrokken.” Ronnes denkt daarbij onder meer aan mensen die vastgoed of loodsen verhuren.

“Onze bedoeling is ook om inwoners mee te nemen in de risico’s. Bijvoorbeeld door ze te laten zien hoe een goed huurcontract eruit ziet”, zegt Ronnes. Ook de manier van betalen kan een indicatie voor zijn. Het wordt bijvoorbeeld verdacht als huurders dat altijd contant doen. “Soms zijn mensen te goed van vertrouwen”, zegt een van de leden van het team, die om veiligheidsredenen niet met naam in de krant wil.

Dat gewone inwoners een melding doen, gebeurt volgens Ronnes en het team nog te weinig. Een ‘lokbus’ (een bus ingericht als laboratorium) leverde enkele jaren geleden slechts sporadische meldingen op.

Er kunnen allerlei indicaties zijn dat ergens verkeerde dingen gebeuren. Verdachte geuren bijvoorbeeld, nachtelijke activiteiten rondom loodsen, woningen waar steeds andere mensen naar binnen gaan, auto’s die lang op bepaalde plekken staan. En ook inwoners die ongewild in een vervelende situatie verzeild zijn geraakt roept hij op niet bang te zijn en hulp in te roepen. “Vertrouw op instanties en de overheid”, zegt Ronnes.

De burgemeester kan niet zeggen of de criminaliteit dankzij het team is afgenomen. “We zien wel dat we nu een beter instrumentarium hebben om zaken aan te pakken. We kunnen een vuist maken.” En ook over het aantal vervolgingen dat de acties hebben opgeleverd, valt weinig te zeggen. “Vaak komt er een heel traject na een actie, dat lang kan duren.”

Melden van een verdachte situatie kan bij de politie via het telefoonnummer 0900 8844 of bij spoed op 112. Anoniem melden kan via Meld Misdaad Anoniem op telefoonnummer 0800-7000 of via www.meldmisdaadanoniem.nl. Meldingen worden altijd serieus genomen en uitgezocht. “We komen liever ergens voor niks, dan dat we dingen laten passeren.”

Lees ook