Henrie is al 50 jaar handboogschutter.
Henrie is al 50 jaar handboogschutter.

Onze vrijwilliger Henrie van Dun van Recht door Zee Gemonde: Handboogschieten als een rode draad door het leven

Nieuws

GEMONDE – Hij was nog maar een menneke toen Henrie van Dun begon met handboogschieten. Inmiddels zijn we vijftig jaar, diverse behaalde kampioenschappen en een vereniging verder. Naast trainen en deelname aan wedstrijden is Henrie als bestuurslid actief voor het rayon, maar ook als wedstrijdcommissaris bij zijn club Recht Door Zee in Gemonde.

Door Wendy van Lijssel

Henrie komt oorspronkelijk uit Liempde. Daar sloot hij zich als 11-jarige aan bij een van de plaatselijke handboogverenigingen die er actief waren. “Ik had toen al vijf jaar fanatiek aan judo gedaan. Ik was zoekende naar iets anders. Een bal- of teamsport sprak me niet aan. Mijn vader was schutter en bestuurslid bij een handboogvereniging. Dat kende ik ook omdat ik er al eerder in de weer was geweest als pijlendrager. Daarom ben ik toen met mijn vader naar de club gegaan”, motiveert Henrie. 

Een goede zet, zo blijkt, want de sport loopt als een rode draad door zijn leven. “Ik ben met een kleine boog van de vereniging begonnen, vervolgens kreeg ik er zelf een van mijn vader. Omdat hij en ik ook in het weekend op de club te vinden waren heeft ook mijn moeder zich vervolgens aangesloten”, lacht hij. Naast trainen en wedstrijden spelen, waren zowel zijn vader als Henrie actief als vrijwilliger. “Hij trok er de kar en ik hielp hem deze trekken. De club was ‘het kindje’ van mijn vader en ik groeide er daardoor ook in.”, laat Henrie weten. 

Nadat zijn vader stierf en ook zijn moeder de handboog uiteindelijk terzijde legde, stak Henrie over naar handboogvereniging Recht Door Zee in Gemonde. Het betreft een kleine vereniging waar hij vrij direct ook bestuurslid werd.

“Ik hou er niet van om uit mijn neus te eten maar maak me graag verdienstelijk. Ik heb direct gezegd dat ik een actieve bestuursfunctie wilde. Daarom ben ik wedstrijdcommissaris geworden. Dat wil zeggen dat ik alles rondom wedstrijden regel. Van de agenda tot het bijhouden van punten tijdens wedstrijden en gewoon al wat nodig is om alles soepel te laten verlopen”, legt hij uit. 

Dat is niet het enige. Naast bestuurslid bij Recht Door Zee is hij dat ook bij het rayon dat alle wedstrijden en toernooien regelt voor handboogverenigingen die actief zijn in de driehoek Nijmegen, ‘s-Hertogenbosch en Eindhoven. Daar houdt het niet bij op. Henrie: “Omdat het wereldje klein is en ik bijna naast de clublocatie woon, ben ik inmiddels ook aangesloten bij een vereniging in mijn huidige woonplaats waar ik op vrijdagavond train.”

De stelling dat handboogschieten als een rode draad door zijn leven loopt is dan ook allerminst overdreven want op woensdagavond en zondagochtend is Henrie bij Recht Door Zee te vinden in Gemonde. En dan zijn de bestuursvergaderingen links en rechts nog ongenoemd. Ernaar gevraagd meldt hij circa 15 tot 20 uur per week doende te zijn met handboogzaken. 

Opgeteld is Henrie al 50 jaar handboogschutter en 15 jaar wedstrijdcommissaris. Door de jaren heen wist hij een aantal keer clubkampioen en zelfs Nederlands Kampioen te worden.

Stoppen staat niet in zijn woordenboek, want hij vindt het nog steeds ontzettend leuk om te doen. Met vijf decennia als schutter op de teller zit er een feestje in de pijplijn. Hoe of wat, daar weet de jubilaris niets van, maar hij laat zich graag verrassen. Voor informatie of kosteloos een proef draaien: secretariaat.rdz1048@gmail.com – 06-40312942.

Lees ook