Afbeelding

Forse stijging aantal zonnepanelen in Sint-Michielsgestel

Nieuws

Sint-Michielsgestel - Zonnepanelen winnen nog steeds flink aan populariteit. Het aantal installaties is in 2,5 jaar tijd zelfs vrijwel verdubbeld. In 2020 hadden zo’n 1,3 miljoen woningen zonnepanelen op het dak. In het tweede kwartaal van 2023 was dit aantal toegenomen tot bijna 2,5 miljoen, zo blijkt uit een onderzoek van Independer op basis van de meest recente data van het CBS. Ook in Sint-Michielsgestel is het aantal zonnepanelen fors toegenomen.

Steeds meer Nederlanders kiezen voor zonnepanelen. In het tweede kwartaal van 2023 hadden 2.450.172 woningen een installatie met zonnepanelen. Eind 2020 stond de teller op ‘nog maar’ 1.267.651. Joris Kerkhof, expert energie bij Independer, legt uit: “Het is een opvallend grote versnelling in de aanleg van zonnepanelen, die natuurlijk past in de energietransitie. Maar vergeet ook niet dat dit de periode is waarin ook de energieprijzen flink zijn gestegen. Dat heeft ook zeker bijgedragen aan deze fikse opmars.”

In Sint-Michielsgestel is er een toename van 79,2 procent. In 2020 waren er 3012 woningen met zonnepanelen, in juli 2023 waren dit 5396 woningen. In totaal heeft 42,9 procent van de huizen in Sint-Michielsgestel inmiddels zonnepanelen. “Alles wordt duurder, maar opvallend genoeg worden zonnepanelen juist goedkoper. Een offerte kan honderden euro’s lager liggen dan bijvoorbeeld een jaar eerder. Je moet natuurlijk altijd een rekensom maken of je uit de kosten komt. Maar de dalende prijzen trekken twijfelaars over de streep”, besluit Joris Kerkhof.

Bron: Independer

Zonnepanelen in combinatie met dynamisch contract
Heb je zonnepanelen en een dynamisch contract, of overweeg je een dynamisch contract? Dan is het belangrijk om met een tweetal zaken rekening te houden. 

Wek je in de zomer stroom op, dan kan je die opgewekte stroom in principe niet meenemen om in de winter weg te strepen met je verbruik. Het salderen van opgewekte stroom met het stroomverbruik wordt bij dynamische contracten ‘direct’ gedaan in plaats van over een heel kalenderjaar. Als je meer stroom opwekt dan je verbruikt, dan ontvang je daar een terugleververgoeding voor.

Bij dynamische contracten is deze terugleververgoeding gelijk aan het kale leveringstarief dat leveranciers betalen op de beurs. Bij een zonnige dag kan dat kale leveringstarief 0 of negatief zijn, waardoor je moet bijbetalen als je stroom terug levert. Daarom zijn er inmiddels dynamische leveranciers die apps bieden om omvormers uit te zetten op zonnige uren.

Bron: Independer

Lees ook