De open haard van de scouting.
De open haard van de scouting.

Natuurlijke warmte voor Scouting Petrus Donders

Nieuws

SINT-MICHIELSGESTEL - Vraag op straat aan een willekeurig persoon wat er bij scouting gedaan wordt en een van de eerste dingen die genoemd zal worden is kampvuur. Een activiteit die de scouts van Scouting Petrus Donders (Scouting Gestel) dan ook graag doen in de zomermaanden.

In de wintermaanden is dit moeilijker door de lage buitentempratuur en regenbuien. Hiervoor is een open haard een ideaal alternatief.

In 2022 is scouting Petrus Donders verhuisd van de oude locatie aan de Eikenlaan naar het huidige onderkomen aan het Laantje van Zegenwerp. De groep is inmiddels goed geland op de nieuwe locatie. Een werkende open haard ontbrak echter tot teleurstelling van de scouts. 

Staflid Bart Verhagen: “Na een intensieve hike of buitenspel is niks fijner voor onze scouts dan op te kunnen warmen bij een echt houtvuur en genieten van iets lekkers.” De scouts zijn daarom op zoek gegaan naar mogelijkheden om binnen toch de warmte en gezelligheid van een kampvuur te krijgen. De scouts zijn daarom gaan rond vragen bij verschillende partijen. Uiteindelijk kwam als oplossing naar boven een houtkachel! Eén met een grote capaciteit en zo ontworpen dat er ook met het milieu rekening wordt gehouden.

Dankzij een bijdrage van de Grote Gestelse Vlooienmarkt is in het clubhuis van Scouting Gestel eind maart een heuse houtkachel met kookplaten er bovenop geïnstalleerd. Dankzij de kookplaten op de houtkachel kan bijvoorbeeld een pan chocolademelk makkelijk worden verwarmd op natuurlijke wijze.

De grote Gestelse Vlooienmarkt bestaat al sinds 1967. Iedere twee jaar wordt deze markt georganiseerd. Ook dit jaar is er weer een markt op zondag 9 juni. Vanaf april kunnen er goed bruikbare en verkoopbare spullen worden gebracht naar de opslag of de vrijwilligers komen deze spullen thuis ophalen. Vervolgens worden de spullen gesorteerd zodat er tijdens de markt weer ruim 70 gesorteerde kramen staan in en rondom de Meander.

De volledige vlooienmarkt wordt georganiseerd door vrijwilligers die de Gestelse jeugd een warm hart toedragen. De opbrengt wordt namelijk volledig beschikbaar gesteld voor duurzame materialen aangevraagd door Gestelse jeugdverenigingen. Scouting Gestel heeft in het verleden bijvoorbeeld hulp gehad bij het aankopen van tenten. Mede door de hulp van de vlooienmarkt en haar vrijwilligers kan scouting Gestel dat beetje extra doen voor haar leden.

Bestuurslid Adri van de Sande: “We merkte dat onze jeugdleden de open haard van de oude locatie misten en zijn de vlooienmarkt zeer dankbaar dat we nu een houtkachel in ons clubhuis hebben. Daarnaast zagen we dat de kosten om het clubhuis te verwarmen op deze nieuwe locatie flink hoger zijn dan de oude locatie. Met dit natuurlijke alternatief hopen we dat de kosten lager worden om het warm te hebben en we de contributie zo laag als mogelijk kunnen houden.”

Lees ook