Bas met een groepje jonge natuurliefhebbers.
Bas met een groepje jonge natuurliefhebbers.

Onze vrijwilliger Bas Eggink van Jeugdnatuurgroep Gestel: ‘Zij zijn de generatie van de toekomst’

Nieuws

SINT-MICHIELSGESTEL – Natuurgroep Gestel is een grote laagdrempelige organisatie die zich met hulp van vrijwilligers voor jong en oud op alle denkbare fronten inzet voor de natuur. Zo ook Bas Eggink uit Sint-Michielsgestel die samen met nog vijf anderen al jaren elke eerste zaterdag van de maand actief is bij de Jeugdnatuurgroep voor basisschoolkinderen. 

Door Wendy van Lijssel

In 1993 werd in Sint-Michielsgestel de Natuurgroep opgericht. Een vereniging die zich gestaag op alle de natuur aangaande fronten ontwikkelde. Ruim drie decennia verder kan gesproken van een gezonde levendige club die actief betrokken is met het natuurbeleid van de gemeente Sint-Michielsgestel en honderden leden heeft.

Velen daarvan zijn actief in een van de vele commissies die er zijn. Naast echt de handen uit de mouwen steken met snoeien, aanplanten, wilgen knotten et cetera worden er ook wandelingen, schoolprojecten, workshops, lezingen en cursussen georganiseerd.

Het is in ieder geval hoe Bas Eggink betrokken raakte. “Nadat ik een paar jaar geleden de basiscursus groen heb gevolgd, ben ik lid geworden van de Natuurgroep. Niet veel later ben ik vrijwilliger geworden van de jeugdnatuurgroep. We zijn met zes volwassenen en richten ons op basisschooljeugd vanaf 5 jaar die we met allerlei aan de natuur gekoppelde activiteiten proberen te enthousiasmeren voor de natuur en het belang van het behoud ervan”, steekt Bas enthousiast van wal.

Dat laatste vindt hij heel belangrijk. De liefde voor de natuur is, zo meldt hij eerlijk, bij hem pas de laatste jaren meer tot bloei gekomen. “Als hardloper ben ik veel in het buitengebied. Ik heb een moestuin en ik zie wat er in de wereld gebeurt. Deze combinatie heeft me er steeds meer van doordrongen dat we, ook in Sint-Michielsgestel, voorzichtig moeten zijn met wat we hebben op natuurgebied. Het is hier echt prachtig maar de natuur staat er niet goed voor. Er is steeds minder en de kwaliteit ervan gaat achteruit. Het is goed om kinderen op speelse wijze bewust te maken van hun leefomgeving. Met de Jeugdnatuurgroep delen we de waarde die de natuur heeft in de hoop dat zij dat meenemen als ze ouder worden. Jong geleerd is oud gedaan. Zij zijn de generatie van de toekomst”, stelt Bas. 

Zoals gezegd maken basisschoolkinderen op kindvriendelijke wijze kennis met de natuur. Elke eerste zaterdag van de maand zijn er van 14.00 uur tot 16.00 uur bijeenkomsten in of vanuit het buitenlokaal bij Haanwijk 4a. Er is een heel divers programma. Het varieert van een bezoek van een boswachter, het samen bekijken van een dassenburcht tot het vangen en bekijken van visjes en waterinsecten, het zoeken en ontleden van uilenbraakballen, een vleermuizenavond, sterrenkijken en nog veel meer.

Bas nodigt direct kinderen uit om aan te sluiten en mee te doen. Vooraf aanmelden kan, maar hoeft niet. Wel is het nodig een volwassen begeleider mee te brengen. “Dat hoeft niet een op een. Een volwassenen mag ook meerdere kinderen meebrengen en begeleiden”, laat Bas direct weten. Deelname kost slechts € 2,- per kind en is inclusief iets te drinken en een versnapering. Er kan ook gekozen worden om lid te worden van de Jeugdnatuurgroep. Voor € 10,- op jaarbasis kan dan met het hele gezin deelgenomen worden aan alle activiteiten in dat kalenderjaar.

Bas zet zich al jaren in omdat hij het leuk en belangrijk vindt. Bas: “Ik vind het voornaam om in deze een steentje bij te dragen. Het is daarbij ook gewoon heel leuk om het enthousiasme en het plezier van de kinderen mee te maken als ze weer iets nieuws zien en leren. De ontdekking die ze dan voor zichzelf doen. Dat vind ik persoonlijk het allermooiste.” Voor aanmelding of (programma)informatie www.natuurgroepgestel.nl of jeugdnatuurgroep@natuurgroepgestel.nl

Lees ook