Wonen op de Donk.
Wonen op de Donk.

Verkeer ‘Wonen op de Donk’ baart raad zorgen

Nieuws

SINT-MICHIELSGESTEL – Dat het goed is dat er een nieuw bouwplan is voor Den Dungen, daarover was de hele gemeenteraad het eens. Meer discussie was er over het verkeer van en naar Wonen op de Donk. Vooralsnog loopt de ontsluiting via een tijdelijke weg tussen Boer Goossens en Blauwe Scholk. En dat kan volgens de raad nooit de eindoplossing zijn.

Door Wim Poels

43 huizen staan er in het plan, met een grote variatie. Ook starters komen dus aan bod. Inhoudelijk was de hele gemeenteraad vol lof over Wonen op de Donk. Een mooie bijkomstigheid is dat een agrarisch bedrijf net buiten Den Dungen plaats maakt voor woningen en er dus mee stopt. Dat zorgt ervoor dat er meer ontwikkelingen aan de westkant van het dorp mogelijk zijn. Zoals de ontwikkeling van de deels monumentale Blauwe Scholk. Dat gebouw moet een nieuwe functie krijgen, maar zolang het bedrijf er nog zit kan dat wegens een stankcirkel niet verder worden ingevuld.

Tot zover is de hele raad dus vol lof. De schoen wringt echter ergens anders: de ontsluiting van het hele plan. Het is de bedoeling dat het bouwverkeer straks tussen Boer Goossens en Blauwe Scholk door gaat. Het verkeer komt dus uit op de ‘shared space’ voor de kerk en onderzoek door verkeerskundigen toonde aan dat er ‘aanvullende maatregelen’ moeten worden genomen om de situatie veilig te houden.

“Dat punt wordt nu al bekritiseerd”, zei Miriam Cooijmans, fractievoorzitter van DorpsGoed. “Straks komen er zes straten uit op dat kruispunt.” In de eerste plannen, waarover met de inwoners is gepraat, was er nog een ontsluiting iets verderop. Die ging voor een deel over het terrein van de Blauwe Scholk. Later werd dat deels een monument en nu moest er dus een andere oplossing komen. Volgens Cooijmans weet bijna geen Dungenaar dat het zo is en ze vroeg zich zelfs af of er niet opnieuw met de inwoners had moeten worden gepraat. Wethouder Lianne van der Aa had trouwens andere ervaringen. Zij stelt dat ze regelmatig wordt aangesproken op de ontsluiting, dus dat de inwoners er wel degelijk van weten. En in ieder geval hadden ze het kunnen weten.

De andere partijen deelden de zorgen over het verkeer. Weliswaar is duidelijk dat ook het college vindt dat er op termijn een andere oplossing moet komen. Maar welke dan, is nog niet duidelijk. Dat hangt weer af van toekomstige ontwikkelingen. Want nu Wonen op de Donk wordt gebouwd, ligt het voor de hand dat er aan die kant van Den Dungen meer bouwplannen worden ontwikkeld. Hoe de beste ontsluiting is, zou daar dan weer vanaf hangen. Dat kan lang gaan duren en dat zinde niet elk raadslid.

Daarom riepen DorpsGoed, PPA en Gestelse Coalitie het college in een motie op om meteen nadat de huizen gebouwd zijn de ontsluiting al te evalueren en eventueel aan te passen. Daarnaast moet ook gekeken worden naar alternatieven en moet het college elk jaar aan de raad terugkoppelen hoe het ermee staat.

Andere raadsleden vonden zo’n snelle evaluatie niet zinvol, want volgens hen is bouwverkeer toch echt iets anders dan het verkeer dat straks van de bewoners te verwachten is. Toch werd de motie aangenomen, met de twaalf indieners als voorstanders.

De raad ging uiteindelijk toch unaniem akkoord met het bouwplan. De noodzaak van woningbouw is immers onomstreden.

Lees ook