Vlnr Gerry de Keijzer, Will van Casteren, Ed Mathijssen, Burgemeester Erik Ronnes, Jac Verheijen, Roel de Haas en Jos van Thiel. Zittend: José en Theo Verhagen
Astrid Kwaspen, Michel van de Langenberg en Ton Voets konden niet bij de lintjesregen aanwezig zijn en ontbreken op de foto.
Vlnr Gerry de Keijzer, Will van Casteren, Ed Mathijssen, Burgemeester Erik Ronnes, Jac Verheijen, Roel de Haas en Jos van Thiel. Zittend: José en Theo Verhagen Astrid Kwaspen, Michel van de Langenberg en Ton Voets konden niet bij de lintjesregen aanwezig zijn en ontbreken op de foto. EDITH VERHOEVEN

11 lintjes in Sint-Michielsgestel: Ed Mathijssen en Roel de Haas Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Nieuws

SINT-MICHIELSGESTEL -Tijdens de jaarlijkse Lintjesregen heeft burgemeester Erik Ronnes 11 inwoners van gemeente Sint-Michielsgestel verrast met een Koninklijke Onderscheiding. 9 inwoners werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau en 2 inwoners ontvingen de onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Burgemeester Ronnes haalde acht decorandi thuis op met een bus en reikte vervolgens de lintjes uit in Meander in Sint-Michielsgestel. 3 lintjes worden, in verband met afwezigheid, op een later moment uitgereikt.

Will van Casteren – Lid in de Orde van Oranje Nassau

Sinds 1989 is Will van Casteren betrokken bij Dun Blaouwun Beer. In de eerste vijf jaar was hij voorzitter. In die periode heeft hij een cultuurverandering te weeg gebracht met zijn motto ‘carnaval maak je allemaal samen‘. Na zijn voorzitterschap was hij betrokken bij het 33-jarig jubileum van de stichting, voorzitter van de Zeverdurscommissie, lid van de optochtcommissie en helpt hij bij verschillende evenementen. In 1991 was de heer Van Casteren medeoprichter van het Kabinet der Oud-Prinsen en Adjudanten. In 2011 trad Van Casteren toe tot het Sint Joris Gilde. Hij werd tamboer en vanaf 2018 heeft hij het beheer van de kantine onder zijn hoede genomen. Daarnaast is hij sinds 2020 bestuurslid en actief in diverse commissies. Ook is Van Casteren actief voor Stichting Hartwacht. Hij onderhoudt en beheert mede de 85 AED’s in onze gemeente.

Roel de Haas - Ridder in de Orde van Oranje Nassau

In 2012 richtte Roel de Haas de Blue Tree Group op waar gestreefd wordt naar onderwijs voor jongens en meisjes, als hoeksteen voor de duurzame ontwikkeling in een land. Met schoolboeken geleverd door een efficie¨nte en duurzame lokale boekenketen. In 2017 richtte de heer De Haas De Haas associates op en kwam hij met het project Teaching with impact. Samen met Correctbook en Edukans ontwikkelde hij een lesmethode. Inmiddels werken 422.690 kinderen in vijf Afrikaanse landen met deze lesmethode. Van 2015 tot 2019 was de heer De Haas een coachende mentor van een startende sociaal ondernemer. Hij hielp haar om een google grant plan te schrijven en de grant binnen te halen van 1 miljoen dollar voor een periode van 3 jaar. Vanaf 2020 zet De Haas zich in voor Stichting Vrienden van Bambanani. Zij zetten zich in voor de doelgroep 0 tot 6-jarigen in de townships. Zij geven kinderen een betere start en focussen zich daarnaast op inclusie van gehandicapten, zoals het faciliteren van een daycare centre en onderwijs voor gehandicapten.

Gerry de Keijzer – Lid in de Orde van Oranje Nassau

Gerry de Keijzer was 17 jaar actief bij Stichting ’t Oude Ambacht. Hij zette zich in voor de braderie en de kerstmarkt. Hij zorgde voor de public relations, de vrijwilligers, de indeling van de kramen en de veiligheid. Mede door zijn inzet zijn meer deelnemers en hogere bezoekersaantallen gerealiseerd. In 1993 was de heer De Keijzer mede initiatiefnemer en oprichter en tevens de eerste voorzitter van Buurtvereniging Litserstraat. Hij heeft veel leden geworven, het bestuur op poten gezet en veel activiteiten gei¨nitieerd. Hij heeft de focus op het wel en wee in de buurt en organiseert met het bestuur maandelijks activiteiten. Ook was de heer De Keijzer 19 jaar lang mede organisator van het jaarlijkse Krabberdonks Open Bloes Festival. Verder is De Keijzer actief bij een aantal andere initiatieven, zoals de boodschappenbus van BINT, uitjes van Vivent, de uitleen van hulpmiddelen bij DUBOS en hij brengt trouw een bezoekje aan een oudere alleenstaande man.

Astrid Kwaspen – Lid in de Orde van Oranje Nassau

Jarenlang was Astrid Kwaspen actief voor stichting Dun Blaouwun Beer. Zij was bestuurslid en medeverantwoordelijk voor de protocollaire invulling en organisatie van het openbaar carnaval en zij was secretaris van de Zeverdurscommissie, die het tonpraten organiseert. Verder was Kwaspen lid van de boekcommissie die zich bezighield met het historisch onderzoek naar het ontstaan van carnaval. In de periode van 1993 tot 2009 organiseerde mevrouw Kwaspen mede de optredens tijdens carnaval voor stichting Zonnebloem, stichting Adora, de bewoners van Berlerode en Mariaoord en de carnavalsmis. Verder regelde zij de toewijzing en distributie van de fruitmanden voor zieke en zorgbehoeftige dorpsbewoners. Kwaspen schreef teksten voor tonpraters en jeugdartiesten en was betrokken bij de organisatie van carnavalsactiviteiten voor de middelbare schooljeugd. Sinds 2018 is zij voorzitter van de redactie van de carnavalskrant en leidt zij de Public Relations commissie. Vanaf 2014 zet mevrouw Kwaspen zich in voor de Lions Club Leij en Aa. Zij was betrokken bij de oprichting van de service club, was bestuurslid en actief betrokken bij de uitvoering van activiteiten ter ondersteuning van de goede doelen. In 2003 was mevrouw Kwaspen medeoprichter en later 5 jaar voorzitter van carnavalsclub De Vage Kennissen Kring en was zij actief in verschillende werkgroepen. Ook ontwikkelde zij samen met 2 collega’s uit het onderwijs een online lespakket over carnaval. Naast dit alles was mevrouw Kwaspen jarenlang coach en trainer bij korfbalclub BMC. Zij was actief voor Lokaal 7 en zij was medeoprichter, secretaris en assistent- dirigent van smartlappenkoor Hoge Noot.

Michel van de Langenberg – Lid in de Orde van Oranje Nassau

Michel van de Langenberg is sinds 1997 onlosmakelijk verbonden met de Natuurwerkgroep Gestel. Sinds 2001 is hij bestuurslid en coo¨rdinator van de activiteitencommissie. Hij is coo¨rdinator en oprichter c.q. initiatiefnemer van de seniorenwandeling, van de Jeugd Natuurgroep, van de open dagen Haanwijk en van de basis cursus groen. Verder is hij lid van de Educatiewerkgroep, van de vogelwerkgroep en van de plantenwerkgroep, De heer Van de Langenberg is initiator van de Nacht van de Nacht en van de samenwerking met Romeins Halder. Daarnaast is hij contactpersoon voor verzoeken om wandelingen. Door zijn enthousiasme heeft hij een grote bijdrage geleverd aan de bewustwording van natuur en milieu en zet hij mensen er toe aan om zich in te zetten voor de natuur.

Ed Mathijssen – Ridder in de Orde van Oranje Nassau

Ruim 45 jaar heeft Ed Mathijssen zich ingezet voor basketbalvereniging Springfield. Als speler, scheidsrechter, trainer en coach van jeugdteams. Ook was hij lid van het comite´ dat het 30-jarig jubileum organiseerde. In de periode 1984 tot 2002 was Mathijssen actief binnen carnavalsstichting Dun Blaouwun Beer. Hij was bestuurslid, penningmeester, lid en voorzitter van de optochtcommissie. Daarnaast was hij in die periode voorzitter van de Zeverdurscommissie, die het tonpraten organiseert. Van 1993 tot 2004 was de heer Mathijssen voorzitter van de Raad van Bestuur van de Rabobank. Hij hield zich onder andere bezig met de voorbereiding en executie van de latere fusie van de Rabobanken in Berlicum, Sint-Michielsgestel en Den Dungen. Ook na de fusie was hij voorzitter. Sinds 1999 is de heer Mathijssen lid van de PPA, de Plaatselijke Politieke Alliantie. Daar is hij naast lid, ook vraagbaak en ondersteuner en was hij 16 jaar wethouder. Tijdens zijn wethouderschap bekleedde hij diverse nevenfuncties voor de gemeente Sint-Michielsgestel en voor gemeenten in de regio. Zo was hij 13 jaar voorzitter van het Dagelijks en Algemeen bestuur van de WSD, 9 jaar bestuurslid bij de vereniging van contractanten Afvalsturing Brabant en 6 jaar lid van het Dagelijks en Algemeen bestuur van Optimisd. Verder hielp hij anderen bij het zich bekwamen in de politiek op zowel gemeentelijk als regionaal niveau ongeacht hun politieke kleur. Naast zijn wethouderschap schreef hij verkiezingsprogramma’s, coachte hij nieuwe wethouders en raadsleden en is hij sinds 2022 partijvoorzitter. Sinds 2003 verleent de heer Mathijssen mantelzorg. Naast dit alles zet Mathijssen zich in voor individuele inwoners met hun persoonlijke problemen waar hij hen de helpende hand biedt richting hulp of hulpverlening.

Jos van Thiel - Lid in de Orde van Oranje Nassau

Jos van Thiel verzorgt in de parochie H. Michae¨l, locatie Heilige Jacobus de Meerdere kerk in Den Dungen, de koffie na iedere dienst en bij Allerzielen. Van 1993 tot 2003 was hij mantelzorger voor beide ouders. Van 1999 tot 2009 was de heer Van Thiel bestuurslid van de Hollandse Bulldoggen Club, beheerde het winkeltje en hielp bij clubevenementen. Vanaf 2007 zet de heer Van Thiel zich in voor heemkundevereniging Op die Dunghen en maakt hij deel uit van de redactie van clubblad Het Griensvenneke. Hij bracht het blad naar een professionele vormgeving, bewaakt de kwaliteit en verzorgt de opmaak voor de webverhalen. Verder coo¨rdineert hij de bezorging en bezorgt zelf in het buitengebied. Verder vervoert hij oudere leden naar activiteiten, zodat zij deel kunnen nemen. Tijdens de verbouwing van voormalig bejaardenhuis de Donk was de heer Van Thiel 3 jaar chauffeur op de pendelbus van Vivent. Sinds 2015 is de heer Van Thiel vrijwilliger bij Cello. Wekelijks vervoert hij clie¨nten met een beperking van en naar de dagbesteding en maakt hij de rijschema’s. Vanaf 2017 is Van Thiel vrijwilliger bij welzijnsinstelling BINT. Hij is een van de vaste krachten voor de BoodschappenPlusBus waarbij hij ouderen begeleidt naar de supermarkt. Ook is hij chauffeur van de historische tour Berlicum en begeleidt hij het jaarlijkse uitstapje naar het Boerenbondmuseum. Verder is de heer Van Thiel een enthousiast ambassadeur van BINT op onder andere braderiee¨n, om zo de bekendheid te vergroten. Sinds 2022 helpt de heer Van Thiel bij de Zonnebloem in Sint- Michielsgestel.

Theo en Jose´ Verhagen – beiden Lid in de Orde van Oranje Nassau

Jose´ Verhagen is sinds de oprichting in 2005 actief bij Stichting De Moerkoal. Zij begeleidt en ondersteunt maatschappelijke activiteiten en springt bij bij grote evenementen en buitenactiviteiten. Ook de Theo Verhagen is sinds 2005 actief bij de Moerkoal. Hij zat in de bouwcommissie en is sinds 2006 bestuurslid en verantwoordelijk voor alle technische zaken en springt bij in de bediening en de bar. Ook was de heer Verhagen initiatiefnemer en nog steeds kartrekker van het Repaircafe´. Sinds 1994 zet de heer Verhagen zich in voor Judoclub Berlicum en was hij tot 2021 bestuurslid. Hij nam de wedstrijdadministratie en toernooiorganisatie op zich en hielp rondom de dojo met materialen, opslag en technische problemen. De heer en mevrouw Verhagen zijn samen bezoekouders van een clie¨nt van Cello, die woont op de Binckhorst. Mevrouw Verhagen neemt hem sinds 1998 taken uit handen en sinds 2005 helpt ook de heer Verhagen bij de zorg voor deze persoon.

                                        

Jac Verheijen - Lid in de Orde van Oranje Nassau

Sinds 1980 zet Jac Verheijen zich in voor het carnaval in Den Dungen. Hij was lid van de Raad van Elf en adjudant. Hij gaf leiding aan de hofkapel, was medeoprichter van carnavalsvereniging ’t Moestruupke, is initiator en organisator van het tonpraten en is lid en penningsmeester van de Donkheren, de adviesraad voor nieuwe hoogheden. Sinds 1982 is Verheijen voorzitter van de volkstuinvereniging De Moestuin in Den Dungen. Hij zorgt er voor dat iedereen zijn tuintje netjes bijhoudt, is contactpersoon en onderhoudt de contacten met de gemeente en buurtbewoners. In 2002 was de heer Verheijen medeoprichter en voorzitter van wandelclub Groot Gestel. Vanaf 2005 zet de heer Verheijen zich in voor DuBOS, de Dungense belangenorganisatie voor senioren. Hij hielp als clie¨ntondersteuner leden met administratieve taken die zij zelf niet meer konden. Verder is hij ouderenadviseur in de gemeente waarbij hij senioren helpt met hun belastingaangifte en het aanvragen van toeslagen en is hij administratief ondersteuner voor de KBO.

Ton Voets – Lid in de Orde van Oranje Nassau

Sinds de oprichting in 1981 van carnavalsvereniging De Pegeltjes is Voets betrokken bij allerlei activiteiten. Hij was jarenlang voorzitter, penningmeester, medebedenker en organisator van onder andere De Dolste Dungense Dag, de Faute Avond, het Dungens Book of Records, de paasdropping, schrijft namens de vereniging voor de media en springt bij bij de Pegelkapel. Als voormalig tonprater was de heer Voets de kartrekker bij de herstart van Krabberklets. Hier regelt de heer Voets facilitaire zaken, de PR, hij netwerkt en houdt contact met sponsoren. Hij beheert verkooppunten, zit vergaderingen voor en is penningsmeester. Verder was de heer Voets actief voor volleybalvereniging Donki Sjot. Hij organiseerde jeugdkampen en was vlagger bij het Heren 1 team. Vanaf 1999 is de heer Voets vrijwilliger en bestuurslid van Bouwdorp Den Dungen en sinds 2005 is hij voorzitter. De heer Voets is sinds 2008 vrijwilliger bij de Scratch, het jeugdcarnaval in Den Dungen.

Ed Mathijssen is tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau benoemd

Lees ook