Afbeelding

Bijeenkomsten over woontoekomst

Nieuws

SINT-MICHIELSGESTEL - Onder het motto ‘Weet u al hoe uw woontoekomst eruitziet?’ organiseren seniorenverenigingen KBO-Gestel, GSV-Gemonde, BRES-Berlicum en DuBOS-Den Dungen in samenwerking met de gemeente Sint-Michielsgestel en KBO-Brabant een aantal bijeenkomsten voor inwoners van 55 jaar en ouder. Ook niet-leden zijn dus welkom.

Uit cijfers blijkt dat 98% van de 65-plussers in de gemeente Sint-Michielsgestel graag in de huidige woning wil blijven wonen als hun gezondheid dat toelaat. Ook vanuit de landelijke overheid wordt dit gestimuleerd. Tegelijk staat de zorgsector onder druk en worden de voorzieningen op het gebied van ondersteuning, zorg en mobiliteit beperkter. Daarom is het verstandig om er tijdig over na te denken hoe uw woning en uw leefomgeving ertoe kunnen bijdragen dat u langer zelfstandig kunt wonen als u ouder wordt. Nadenken over vragen is mijn huis nog geschikt? Wie helpt mij in mijn sociale netwerk als het echt nodig is? En daar hoort betekenisgeving voor jezelf nadrukkelijk bij.

‘Weet u al hoe uw woontoekomst eruitziet?’ bestaat uit een serie van meerdere bijeenkomsten. Deze wordt op verschillende locaties in de gemeente aangeboden. De data en het programma van de startbijeenkomst zijn als volgt. Den Dungen, De Litserborg (Litserstraat 2), dinsdag 7 mei van 13.30 tot 16.00 uur, in Sint-Michielsgestel wordt de bijeenkomst gehouden op woensdag 15 mei van 19.30 tot 21.30 uur in Zaal Overberg (Sint-Michielsstraat 2) en in Berlicum in Den Durpsherd (Kerkwijk 61) op donderdag 23 mei van 14.00 tot 17.00 uur.

Op het programma staat telkens een Inleiding over langer thuis wonen door Els van Daal, beleidsmedewerker KBO-Brabant. Wat betekent de toenemende vergrijzing voor wonen en zorg voor ouderen? Hoe kunt u zich (beter) voorbereiden op het ouder worden: woning, woonomgeving, sociaal netwerk? Wat is er nodig om zelfstandig in uw (huidige) woning te kunnen blijven? Wat doet u zelf, wat kan een professionele organisatie voor u betekenen? 

In kleine groepen gaan de deelnemers na de pauze met elkaar in gesprek over concrete situaties: hoe zou u het aanpakken? Vervolgens is er een terugkoppeling en vooruitblik. Na de vakantie komt er een tweede bijeenkomst, daarna zijn er twee bijeenkomsten over zorg en welzijn.

Aanmelden voor één van de locaties kan tot uiterlijk 7 dagen voor aanvang. Hiervoor gebruikt u onderstaande mailadressen of u stopt een briefje in de brievenbus. Inwoners van Sint-Michielsgestel: secr.kbo.smg@hotmail.nl of Nieuwstraat 50B; Inwoners van Gemonde: jozefvaniersel@kpnplanet.nl of Lariestraat 15;  Inwoners van Berlicum: secretaris@bres.nl of Kerkwijk 45A en inwoners van Den Dungen: kbo-dendungen@hotmail.com of bij de infobalie van Litserborg. Vermeld bij uw aanmelding op welke locatie u wilt deelnemen en met hoeveel personen u aanwezig bent. 

Lees ook