De nieuwe Heemkamer
De nieuwe Heemkamer

Inloopmiddagen in heemkamer Op die Dunghen

Nieuws

DEN DUNGEN - Sinds begin dit jaar heeft Heemkundevereniging Op die Dunghen een eigen ontvangstruimte in Litserborg. Met dank aan de klusbrigade van Litserborg is de ruimte voorzien van een mooie kastenwand, waardoor de vrijwilligers de belangrijkste documenten binnen handbereik hebben voor hun werkzaamheden.

Elke eerste woensdag van de maand, tussen 14.00 en 16.00 uur, is er een vrije inloop. Als je bijvoorbeeld nog oude foto’s, films of bidprentjes hebt, of nog een bijzonder verhaal kwijt wilt dat te maken heeft met (de geschiedenis van) Den Dungen, dan ben je van harte welkom. Als je de documenten zelf wilt behouden, dan maken de heemkundigen er (evt. ter plaatse) graag een digitale kopie van. Maar ook gewoon uit interesse is iedereen welkom! Vooraf aanmelding is niet nodig, kom gewoon een kijkje nemen en een praatje maken. Woensdag 7 juni is de eerstvolgende inloop.

Op die Dunghen is in de gelukkige omstandigheid dat het over een voltallig (7 personen) bestuur beschikt. Maar aangezien één van de bestuursleden heeft aangegeven dat ze na dit jaar de bestuurstaken gaat neerleggen, is de vereniging op zoek naar versterking. Ben je geïnteresseerd in de lokale geschiedenis van Den Dungen en het Maaskantje en vind je het leuk om hier op bestuurlijk niveau een bijdrage aan te leveren, dan komt Op die Dunghen graag met je in contact via secretaris@heemkundedendungen.nl.

Ook is de club op zoek naar werkgroepleden voor bijvoorbeeld de Werkgroep Linie 1629.
In 2029 is het 400 jaar geleden dat de Staatse troepen de moerasdraak (Den Bosch) hebben belegerd en bedwongen. Dit was niet alleen heftig voor de stad, maar zeker ook voor de omliggende dorpen zoals Den Dungen. De verovering van de stad betekende een einde van de Spaanse overheersing, maar ook een begin van de onderdrukking door de Hollanders met het einde aan de vrijheid in geloofsbelijdenis.

In de aanloop naar dit herdenkingsjaar worden er in de regio, maar ook in Den Dungen, diverse initiatieven opgestart. Waar mogelijk wordt aanvullend onderzoek gedaan en worden er activiteiten georganiseerd om het beleg onder de aandacht te brengen. Lijkt het je leuk om in de werkgroep Linie 1629 deel te nemen, laat dat dan weten via secretaris@heemkundedendungen.nl.