Jos is blij met zijn sedumdak
Jos is blij met zijn sedumdak

Gestelse inwoners vergroenen samen hun daken

'Groen dak goed voor biodiversiteit en leven’

SINT-MICHIELSGESTEL – Eind 2022 besloten enkele inwoners uit Sint-Michielsgestel de koppen bij elkaar te steken en samen hun platte daken te bedekken met vetplantjes. Hun sedumdaken hebben veel voordelen in het kader van duurzaamheid en dragen bij aan biodiversiteit.

Door Wendy van Lijssel

Inmiddels zijn er verspreid over de kernen al meerdere sedumprojecten afgerond, lopen er nog en wordt er bij voldoende interesse gestart met een of meerdere nieuwe groepen die gezamenlijk met subsidie betaalbaar een groen dak kunnen laten leggen.

Sinds enige tijd vergroenen steeds meer platte en licht hellende daken in de gemeente Sint-Michielsgestel. Wijk- en buurtbewoners groeperen zich om gezamenlijk hun daken te laten beleggen met een grote variëteit aan vetplantjes oftewel sedum. “Een sedumdak is niet alleen goed voor de biodiversiteit, het verkoelt, is geluiddempend, luchtzuiverend en bij hevige regenbuien wordt het water vertraagd afgevoerd”, somt René van der Burgt uit Den Dungen een aantal voordelen op. Hij geeft samen met Erik Oomen uit Sint-Michielsgestel namens Met Elkaar Voor Mekaar (MevM) sturing en ondersteuning daar waar nodig aan de diverse bewonersgroepen die doende zijn met het realiseren van een groen dak.

De belangstelling ervoor is groot. Niet alleen vanwege de genoemde bijdrage aan het milieu, leefbaarheid en omdat het veel mooier is dan een zwart/grijs dak. De eerlijkheid gebiedt te melden dat er door samen op te trekken subsidiepotjes zijn die het ook financieel aantrekkelijk maken om te vergroenen. Sámen is in deze een must. “De subsidie wordt alleen verstrekt indien deze aangevraagd is door een vereniging of stichting zoals MevM. Een voorwaarde is verder dat je als wijk of buurt de koppen bij elkaar steekt en samen optrekt. Een groep groter dan drie personen en een oppervlak groter dan 200 m2 ontvangt ook meer subsidie”, legt René uit. Belangrijk te melden is dat MevM ondersteunt, maar de verantwoordelijkheid en beslissingen die genomen worden altijd op het bordje van de groep liggen.

Het succes van de eerste belegde daken zorgde ervoor dat MevM niet eens op de tamtam hoefde om mensen samen te brengen. In Sint-Michielsgestel is het ons kent ons en mensen meldde zich spontaan bij Erik en René die namens MevM al bij het eerste project betrokken waren. In relatief korte tijd zijn verdeeld over diverse groepen en kernen al talloze groene daken gerealiseerd en het einde is nog niet in zicht. Iets wat René overigens niet verbaasd. “Het klimaat verandert met alle gevolgen van dien. Mensen zijn zich ervan bewust dat er iets aan de hand is. Ze begrijpen dat ze niet altijd naar een ander kunnen wijzen, maar ook zelf in actie moeten komen en nemen hierin hun verantwoordelijkheid. Het aanleggen van een sedumdak is een voorbeeld van iets wat bijdraagt aan de leefbaarheid”, aldus René.

Jos van Alebeek uit Den Dungen is het er helemaal mee eens. Hij is sinds kort samen met een groep andere wijk- en buurtbewoners de trotse eigenaar van een sedumdak. “Het is een bijdrage aan de vergroening van de natuur die steeds meer in de verdrukking komt. Mijn dak en dat van de anderen zorgt voor biodiversiteit en ‘leven’ op onze daken. Het oogt echt heel mooi als ik uit het raam kijk”, laat hij desgevraagd weten. De zakjes met speciale bloemen- en bijenmix die hij nog gaat zaaien zullen het ‘woh-gehalte’ alleen maar groter maken. Niet alleen het vernieuwde groene dak is iets waar Jos blij mee is. Ook de contacten die hij opdeed lopende het project. “Onze daken zijn klaar. We hebben het zo leuk gehad dat we met alle deelnemers een datum geprikt hebben om te gaan happen en trappen langs alle adressen”, lacht hij vrolijk. Voor het aanleggen van een sedumdak is het belangrijk dat het dak in goede staat is. Inwoners van Sint-Michielsgestel die ook interesse hebben in een sedumdak mogen zich melden bij Erik Oomen via erikenmarijn@cs.com of René van der Burgt op rene.burgt@
kpnmail.nl –
Voor informatie: www.
metelkaarvoormekaar.nl

Jos is blij met zijn sedumdak