Dupke
Dupke

Open Doublettoernooi bij JBC ‘t Dupke

Sport

SINT-MICHIELSGESTEL - Dé kans om kennis te maken met de petanquesport: Zaterdag 15 juli houdt JBC ’t Dupke het Open Doublettoernooi. 

Je hoeft geen lid te zijn, je hoeft geen licentie te hebben. Je hoeft zelfs geen eigen ballen te hebben. Daar kan JBC ’t Dupke voor zorgen. Iedereen kan inschrijven. Het enige dat je zelf moet doen is een maatje zoeken. En zelfs als dat niet lukt, kun je bij JBC ’t Dupke aangeven dat je nog een maatje zoekt. Misschien heeft de club voor jou een maatje.

De inschrijving voor het Open Doublettoernooi is inmiddels geopend. De wedstrijden beginnen om 10.30 uur. Je wordt verzocht om 10.00 uur aanwezig te zijn. Je schrijft je in als doublet en speelt dan 5 wedstrijden. Het toernooi gaat door als 20 teams zich hebben ingeschreven. Er is plaats voor 64 teams. Hou je dus vooral niet in! Het toernooi vindt plaats op de accommodatie van JBC ’t Dupke aan de Zegenwerp 1c in Sint-Michielsgestel. Het inschrijfgeld bedraagt € 6 per persoon. Er wordt gespeeld om geldprijzen. Bij voorkeur inschrijven via www.ontip.nl Of via mail: wedstrijdsecr@dupke-jeudeboules.nl. Of telefonisch: 06-42781826 bij Karen van Grinsven.

De petanquesport (of ook wel: het jeu de boulen) wordt steeds populairder. Iedereen kan het spel spelen. Omdat dit ook nog op hogere leeftijd kan, bestaat het beeld dat het een sport voor ouderen is. De waarheid is echter dat je bij andere sporten op een goed moment moet stoppen omdat het door beperkingen in de mobiliteit niet meer gaat. En dan? Met petanque kun je doorgaan.

Een minder gelukkige ontwikkeling in de sport in het algemeen is dat het sporten steeds individualistischer wordt. De sociale functie van het sporten gaat daarmee verloren. Jeu de boules is een sociale sport omdat je altijd met een groep mensen bent. Vóór het sporten, tijdens het sporten en ná het sporten is er volop gelegenheid met elkaar te kletsen onder het genot van een kopje koffie of een ander drankje. Jeu de boules brengt op die manier mensen bij elkaar. Ook voor ouderen is dit prettig omdat hun wereld vaak toch steeds kleiner wordt.

Maar vergis je niet: petanque kan ook topsport zijn. Om je in de sport als topper te onderscheiden, heb je specifieke kwaliteiten nodig. Je moet de techniek beheersen, je moet je heel goed kunnen concentreren, je moet tactisch sterk zijn en je moet uithoudingsvermogen hebben.

Bij JBC ’t Dupke is ruimte voor beide: recreatief boulen is bijna alle dagen mogelijk, maar tegelijkertijd zijn het eerste team van JBC ’t Dupke én het damesdubbel-team dit jaar (2023) Nederlands Kampioen geworden.

Doe mee met het Open Doublettoernooi op 15 juli of kom gewoon eens langs om te kijken. De tijden staan op de website van JBC ’t Dupke: www.dupke-jeudeboules.nl

Lees ook