Kasteel Veebeek Anno 1790.
Kasteel Veebeek Anno 1790.

Lezing De Plaets oude gebouwen

Uit

BERLICUM-MIDDELRODE - Heemkundekring De Plaets houdt op donderdag 28 maarts een lezing over bijzondere gebouwen in Berlicum en Middelrode van voor 1600. De lezing wordt gehouden van 20.00 tot 22.00 uur in de Durpsherd, Kerkwijk 61 te Berlicum door Theo Danen.

Berlicum en Middelrode waren in het verleden rijkelijk bedeeld met grote hoeven, speelhuizen, slotjes en kastelen. In de rond 1250 tot ontginning gekomen gebieden ontstonden pachthoeven, die door de eigenaren als een soort belegging aan de dorpsbewoners in pacht werden gegeven. Sommige van deze pachthoeven werden door de eigenaren ook gebruikt als een soort ‘buitenverblijf’ in de zomer. Vaak bouwden men hiervoor een extra stenen ruimte aan de hoeve. Dit noemde men dan ‘stenenkamer’ of ‘speelhuis’.

Adel en rijke eigenaren bouwden dit soms uit met een vrijstaand gebouw voorzien van wallen of een gracht. Deze bouwwerken werden slotjes genoemd en ontwikkelden zich soms tot een kasteel. In de lezing laten wij een groot aantal gebouwen zien, waar zij staan of gestaan hebben. De spreker zal waar mogelijk stilstaan bij de ontstaansgeschiedenis, de sloop en wat nog aanwezig is van diverse gebouwen.

Ook zal Jan Steenbergen een uitleg geven over zijn woning, het vroegere kasteel Beekveld. U bent van harte welkom. De lezing is gratis. Een financiële gift na afloop wordt door de Plaets zeer op prijs gesteld.

Lees ook