Afbeelding

Voedselbos d’Ekkers groeit en bloeit

Uit

BERLICUM - Inmiddels zal wel bekend zijn dat aan de Westakkers in Berlicum een voedselbos van, en uit, de grond begint te komen. Sinds de start in 2020 zijn er vele soorten fruitbomen, notenbomen, (bessen)struiken en kruiden geplant en gezaaid. 

Maar ook zijn er lange en dichte hagen aangelegd die enerzijds dienen als windvang en anderzijds als schuil- en verblijfplaats voor vogels en klein wild. Bovendien houden zij ongewenste bezoekers zoals honden ‘buiten de deur’.

Voedselbos d’Ekkers begint nu lekker vol te groeien en dat is precies de bedoeling. De beheerders laten nu zoveel mogelijk de natuur haar gang gaan zodat het bos kan groeien naar een zelfstandig ecosysteem, zoals een echt bos. Maar enig ingrijpen zal nodig blijven zoals het maaien van paden, licht snoeiwerk en water geven in droge periodes. De laatste droge jaren hebben wel aangetoond dat dit op de hoge zandgronden van de Westakkers noodzakelijk is. 

Als zich voldoende biomassa in de bodem heeft opgebouwd, en water veel langer wordt vastgehouden, zou dit in de toekomst niet meer nodig moeten zijn. Maar dat zal nog wel even duren. Uit de ervaringen van andere voedselbossen blijkt dat je pas na ongeveer 7 jaar goed kunt zien dat er een bos begint te groeien!

Over belangstelling hebben we niet te klagen. Meerdere groepen hebben het voedselbos al bezocht en daarom zijn nu acht vrijwilligers ‘opgeleid’ tot rondleiders. Zij kunnen bezoekers nu wegwijs maken en vertellen over de doelstelling en indeling van het voedselbos en wat er allemaal groeit. Voor dit laatste kan ook worden teruggegrepen op plattegronden waar precies wordt aangegeven wat/waar staat.

We willen graag benadrukken dat voedselbos d’Ekkers openbaar toegankelijk is. Iedereen kan er vrij rondlopen op de (gemaaide) paden en proeven van wat er groeit. Of er gewoon genieten van het groen en de rust. De ingang ligt aan het onverharde pad van de weg Westakkers naar het Aadal. Je vindt daar bankjes en zitjes in een cirkelvorm en een grote tafel. Iedereen is altijd welkom met één duidelijke restrictie; honden zijn niet toegestaan in het voedselbos! Want je moet er alles kunnen plukken en eten zoals kruisbessen, bosbessen, wilde veldsla, aardbeien en allerlei kruiden zonder dat je bang moet zijn dat er een hond over gepiest of gepoept heeft. Dus laat uw hond svp thuis als u d’Ekkers wilt bezoeken of leg hem vast aan het hek.

Voedselbos d’Ekkers is een van de projecten van de stichting Landschapsbeheer Aadal (SLA). Op de website van de stichting kunt u meer informatie vinden zoals de plattegronden, een interessant filmpje van de Brabantse Milieufederatie en het toekomstplan van ons voedselbos. In dit plan wordt nader ingegaan op o.a. de toegankelijkheid, plukdagen, educatie en het beheer. Op de website van SLA vindt u ook meer informatie over haar andere projecten en de mogelijkheid om vrijwilliger en/of donateur te worden. Zie hiervoor www.landschapsbeheer-aa-dal.nl

Lees ook