Afbeelding

CDA houdt bijeenkomst over verenigingen en wonen

Gemeente

SINT-MIHCIELSGESTEL - Op vrijdagavond 3 maart bezoeken CDA-prominenten Inge van Dijk (lid Tweede Kamer) en Erik Ronnes (gedeputeerde in het provinciale bestuur) onze gemeente. U krijgt alle gelegenheid om uw ideeën en zorgen mee te geven aan deze twee politici.

Ook als u geen lid bent en misschien helemaal geen CDA-stemmer: dat maakt niet uit, u bent meer dan welkom! De bijeenkomst vindt plaats in de Meander en start om 19.30 uur.
“Verenigingen zijn het kloppend hart van onze samenleving”, aldus Inge van Dijk. Dat zie je terug in landelijke cijfers (maar liefst één op de drie Nederlanders is wekelijks actief in een vereniging), maar zeker ook in onze dorpen. Zo hebben we vorige week volop carnaval kunnen vieren dankzij de inzet van talloze vrijwilligers.

Toch hebben verenigingen het moeilijk. Een tekort aan vrijwilligers en een overschot aan regels maken het moeilijk een vereniging draaiende te houden. Daarom is Inge van Dijk een offensief gestart onder naam ‘Vereniging Nederland’. Inge wil dat verenigingen en vrijwilligers weer centraal komen te staan, meer worden ontzorgd en beter worden ondersteund. Zodat vrijwilligers zich puur kunnen richten op het ‘echte’ vrijwilligerswerk en zich minder bezig hoeven te houden met allerlei randzaken.


Er wordt ook gedacht aan de oprichting van een nationaal Gemeenschapsfonds. Via zo’n fonds worden initiatieven ondersteund om gemeenschappelijke voorzieningen in een dorp of wijk te behouden.


De huidige problemen op de woningmarkt vragen om méér creativiteit dan alleen het bouwen van meer woningen. Er is steeds meer vraag naar verschillende woonvormen. Erik Ronnes is gedeputeerde van de provincie (zeg maar: dagelijks bestuurslid) en wil initiatieven stimuleren om tegemoet te komen aan deze vraag.

Collectieve wooninitiatieven van particulieren en sociale ondernemingen zijn bijvoorbeeld woonvormen waaraan Erik Ronnes denkt. Op basis van een motie van CDA Brabant is een regeling met renteloze leningen en subsidies opgesteld. Initiatiefnemers van collectieve wooninitiatieven en van kleinschalige transformaties (ombouw van bestaand vastgoed of vervangen van oude panden) kunnen daarvan gebruikmaken.
We zijn benieuwd naar úw ideeën. Over deze onderwerpen gaan Inge van Dijk en Erik Ronnes graag met u in gesprek op vrijdag 3 maart, vanaf 19.30 uur in de Meander (Meanderplein 3 in Sint-Michielsgestel). Inloop is vanaf 19.15 uur. Heeft u nu al vragen aan hen? Stuur deze in via info@cdasintmichielsgestel.nl. Wij zorgen dan dat deze vragen zeker aan bod komen!

Lees ook