Afbeelding

Onze vrijwilliger Wouter van Lankvelt: ‘We proberen er altijd iets unieks van te maken’

Nieuws

BERLICUM – Het duurt nog wel eventjes, maar de voorbereidingen voor de 43e editie van de Dorpszeskamp Berlicum zijn al enige tijd in volle gang. Terwijl teams zich al mogen aanmelden is de organisatie die bestaat uit vrijwilligers al drukdoende om te zorgen dat te zijner tijd alles in kannen en kruiken is. Een van hen is Wouter van Lankvelt uit Berlicum.

Door Wendy van Lijssel

Onder de vlag van de voormalige Katholieke Plattelands Jongeren (KPJ) werd eind jaren ‘70 op een terrein aan de Zandstraat in Middelrode voor het eerst een groots opgezette Dorpszeskamp gehouden.

Hoewel genoemde club allang ter ziele is en een paar jaar geleden de oversteek werd gemaakt naar een nieuw terrein aan de Nijvelaar, is het sportieve spektakel nog altijd springlevend. “Ons record staat op deelname van 43 teams, maar dat was nét een tandje te veel dus we houden het op 40”, vertelt Wouter van Lankvelt.

Hij maakt als vrijwilliger onderdeel uit van de 7-koppige commissie die zich veel moeite troosten om het spektakel elke editie weer met nieuw elan op te dienen. “Vanaf januari t/m augustus komen we maandelijks bij elkaar om aan de hand van een draaiboek te zorgen dat alles in kannen en kruiken is. Die eerste vergadering gaan we gelijk aan de slag met het bedenken van nieuwe proeven”, aldus Wouter.

Gedurende de dag zijn er acht afwisselende onderdelen. “We hebben een zwembad- en krachtproef, twee behendigheidsproeven, eentje met watertransport, luchtkussen, schommel of wip en een stormbaan. Bij elk van deze categorieën bedenken we jaarlijks een andere opdracht”, somt hij naadloos op. 

Gedurende 7 minuten wordt het uiterste gevraagd van de teams die bestaan uit maximaal dertien personen. De proeven worden onder leiding van de teamcaptain gespeeld door vier jongens, vier meisjes en twee naar keuze. De truc is natuurlijk om vooraf een inschatting te maken over wie, waar goed in is.

“We proberen er altijd iets unieks van te maken”, meldt Wouter. Gestreden wordt om de wisselbeker en eeuwige roem die in ieder geval tot een jaar later duurt. Naast het bestuur kan er gelukkig terug gevallen worden op een grote groep vrijwilligers die mee opbouwen en afbreken, een omroeper en een groep die op de dag des heren als jury bij de proeven staan.

Net als voor het bestuur geldt echter; Vele helpende handjes maken het werk licht. Handige mensen die mee willen helpen opbouwen of afbreken of andere hand en spandiensten verrichten, zijn hartelijk welkom en ook wordt gezocht naar nieuwe bestuursleden. “We vergaderen als bestuur een keer per maand op donderdagavond dus iemand moet tijd vrij willen maken. Omdat we de proeven bedenken is enige creativiteit ook fijn. In aanloop naar het hele gebeuren zijn er ook altijd uitdagingen die om een oplossing vragen en daar mag mee over nagedacht worden en tot slot helpen we met het opbouwen dus een beetje handig zijn is ook nodig”, laat Wouter weten. 

Het klinkt wellicht allemaal zwaarder dan nodig. Gemotiveerd en enthousiast zijn is eigenlijk het belangrijkste om een bijdrage te leveren aan de Dorpszeskamp Berlicum die, zo laat Wouter weten. nog nooit in die plaats is gehouden. Lachend: “Eerst 40 jaar in Middelrode en nu voor het 3e keer aan de Nijvelaar. En dat ligt in Den Dungen...”

Lees ook